Keskustan piirijohtajat tyytyväisiä kehysriihen tuloksiin HS:n kyselyssä, Saarikon johtamiselle kiitosta

Kehysriihi

Keskustan piirijohtajat ovat pääosin tyytyväisiä keskustan saavutuksiin kehysriihessä, ilmenee Helsingin Sanomien tekemästä kyselystä.

Piirijohtajat arvioivat keskustan voitoksi, että velkaantumista hieman hillitään. Myös turvetuki saa kiitosta. Moni piirijohtaja olisi toivonut kuitenkin tiukempaa talouskuria ja enemmän päätöksiä työllisyydestä.

Piirijohtajilta kysyttiin, ovatko he tyytyväisiä siihen siihen, mitä keskusta saavutti kehysriihessä ja puheenjohtaja Annika Saarikon toimintaan. Kaikilta tuli vastaukseksi ”kyllä” kumpaankin kysymykseen.

Saarikkoa piirijohtajat kiittelivät määrätietoiseksi mutta kuuntelevaksi johtajaksi. Kehysneuvottelut osoittivat heidän mielestään myös sitkeyttä ja rohkeutta.

– Kaikille kävi selväksi, että keskusta oli ja on edelleenkin tosissaan liikkeellä. On myös hyvä, että keskustan ja Sdp:n välinen ymmärrys ja yhteistyö vahvistui, sanoo Päijät-Hämeen piirin puheenjohtaja Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg.

Etelä-Hämeen piirin puheenjohtaja Johanna Häggman väläyttää mahdollisuutta vastaaviin kriiseihin jatkossakin:

– Vihervasemmistopuolueilla on vielä pitkä matka siihen, että ne todella ymmärtävät, mikä keskustalle on tärkeää, jotta hallitus pysyy koossa vaalikauden loppuun saakka.

Moni keskustalainen kuvaa puolueensa onnistumiseksi ponnistelua velkaantumisen hillitsemiseksi. Esimerkiksi Pirkanmaan piirin Tuukka Liuha sanoo uskovansa, että ilman keskustaa velkaantuminen olisi jatkunut voimakkaampana.

Piirijohtajat myöntävät, ettei riihen tulos ole paras mahdollinen, mutta tähän on nyt tyytyminen: kaikki koronasotkun laskut eivät jää tuleville sukupolville maksettavaksi ja hallituksen kaatuminen olisi ollut vielä huonompi vaihtoehto. Moitteita sai muun muassa työmarkkinauudistusten puuttuminen.

Sen sijaan riihessä tehdyt verotukseen liittyvät ratkaisut ja turpeen rakennemuutostuki keräävät piirijohtajilta kiitosta. Moni esittää torjuntavoittona myös sen, että yritysten verotusta ei kiristetty.