HS: Keskustan profiilin nosto kehysriihessä saattoi miellyttää enemmän piirijohtajia kuin äänestäjiä, arvioi politiikan tutkija

Kehysriihi

Keskustan profiilin nosto hallituksen saattoi miellyttää enemmän puolueen piirijohtajia kuin äänestäjiä, muistuttaa valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

Ruostetsaari muistuttaa Helsingin Sanomissa, että piirit tukevat omaa puoluettaan vaalien lähestyessä.

– Toinen asia on, vaikuttiko profiilin nosto äänestäjiin, jotka politiikassa vierastavat riitelyä, hän pohtii.

Ruostetsaari sanoo, että keskustalla oli neuvotteluissa tietoinen tavoite kohottaa profiiliaan ja hälventää leimaa vasemmiston ja vihreitten apupuolueena. Turvekysymys oli myös symbolisesti tärkeä.

Ruostetsaari huomauttaa, että talouskurin tiukentamisessa keskusta ei juuri onnistunut ja työttömyysturvan porrastamisessa ja paikallisen sopimisen edistämisessa ei edetty.

Ruostetsaari pitää mielenkiintoisena, että keskusta on ottanut nyt hallituksessa ikään kuin kokoomuksen roolin, vaikka pääministeri Juha Sipilän (kesk.) oikeistolainen politiikka sai viime eduskuntavaaleissa tuomion.

– Näyttääkin siltä, että Suomessa ollaan siirtymässä blokkipolitiikkaan, kun SDP liikkuu enemmän vasemmalle ja keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset oikealle, Ruostetsaari arvioi.