Keskustan Markus Lohi: Suomeen ei tarvita yhtään sellaista kaivosta, joka uhkaa luontoa – "Puhdas, monimuotoinen luonto on rikkaus"

Kaivosala

Kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) mukaan Suomeen ei tarvita yhtään sellaista kaivostoimintaa, josta muodostuu uhja luonnolle.

Lohi kertoo ymmärtävänsä keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn saapuneen Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteen tekijöitä. Lappilaisedustajan mukaan aloitteen taustalta löytyy  kymmenientuhansien suomalaisten oikeutettu huoli puhtaasta lähiympäristöstä ja luonnosta.

– Puhdas, monimuotoinen luonto ja viihtyisä elinympäristö ovat rikkauksia ja arvoja, joita tulee vaalia myös kaivostoimialalla. Kaivoksilla on aina vaikutusta luontoon, mutta vastuullisessa kaivostoiminnassa nämä vaikutukset minimoidaan ja pidetään hallinnassa, Lohi sanoo tiedotteessaan.

Kaivoslain kokonaisuudistuksen sijaan Lohi kannattaa sitä, että vuonna 2011 voimaan tulleesta kaivoslaista korjataan esiin nousseita puutteita.

Hän huomauttaa, että vuoden 2011 kaivoslakia ei ole vielä sovellettu yhteenkään kaivokseen.

– Täsmäkorjauksissa on oleellista kiinnittää huomiota kaivoslain lisäksi kokonaisuutena kaikkeen kaivostoimintaa koskevaan lainsäädäntöön, hän linjaa.

Lohen mukaan myös kaivosalan vakuus- ja ympäristövahinkovakuutus- järjestelmää pitäisi uudistaa.

Pilaantumisuhkien ja vahinkotilanteiden lisäksi hän kiinnittäisi huomiota myös mahdollisten konkurssitilanteiden jälkihoitoon.

– Veronmaksajan piikkiin ei yhdenkään jälkihoidon tulisi missään tilanteessa jäädä.

Kaivospaikkakuntien roolia lupa- ja verotuskäytännöissä pitäisi Lohen mukaan myös vahvistaa.

– Kaivosalalle tulisi huolellisen ennakkovalmistelun kautta suunnata erillinen kaivoksen sijaintikunnalle tuleva vero, joka perustuu esimerkiksi rikasteesta saatuun nettotuottoon. Lisäksi kunnille tulee taata ehdoton valta kaavoituksen kautta päättää, onko kaivostoiminta mahdollista kunnan alueella.