Keskustan Kemppi: VTV:n arvio Sipilän hallituksen keskittämisasetuksesta on murheellista luettavaa
Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV julkisti keskiviikkona raportin terveyspalvelujen keskittämisestä. Juha Sipilän (kesk.) hallitus toteutti vuonna 2018 voimaan tulleen keskittämisasetuksen, joka muun muassa keskitti vaativia leikkauksia pääasiassa viiteen yliopistolliseen keskussairaalaan.
Raportti osoittaa, ettei keskittämisen tuomia etuja voida osoittaa, toteaa keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hilkka Kemppi.
– Valtiontaloudelle tarkastusviraston selvitys on murheellista luettavaa. Vuoden 2018 sairaaloiden keskittämisasetuksen 350 miljoonan euron säästöistä ei saavutettu mitään, vaan kulut kasvoivat, Kemppi toteaa tiedotteessa.
Keskittämis- ja päivystysuudistusten arvioitiin tuottavan kuntasektorille 350 miljoonan euron kustannussäästöt vuoteen 2020 mennessä.
– Myös keskusta on joutunut tarkistamaan aikaisemmin saamaansa tietoa ja tullut siihen tulokseen, että sairaaloita keskittämällä ei säästetä, Kemppi sanoo.
Hänen mukaansa on selvää, että keskittäminen lisää päivystyksen ja ensihoidon kustannuksia ja sitä kautta rahanmenoa.
– Voisiko hallitus oppia menneiden vuosien virheistä ja tarkastaa suuntaa? Sosiaali- ja terveyspalveluiden ideologinen keskittäminen on silkkaa hulluutta.
Petteri Orpon (kok.) hallitus hakee hyvinvointialueilta miljardiluokan säästöjä, joita alueilla haetaan lakkauttamalla terveyskeskuksia, keskittämällä päivystyksiä, supistamalla vanhusten ympärivuorokautisia hoitopaikkoja ja kiristämällä hoidon pääsyn kriteerejä, Kemppi toteaa.
– Tämä johtaa siihen, että yhä useampi ajautuu yhteispäivystyksiin, mikä kasvattaa erikoissairaanhoidon kustannuksia.
– Tämä hallituksen keskittämispolitiikka johtaa pitkällä aikavälillä suurempiin kustannuksiin, sillä hoidon tarve ei poistu ja päivystyksen tarve sekä hoitojonot kasvavat, Kemppi sanoo.
VTV:n raportti kertoo, että tarkastuksen perusteella keskittämisasetus on vaikuttanut yhteispäivystysten toimintaan ja lisännyt ympärivuorokautisesti järjestetyn päivystyksen kustannuksia.
– Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköissä ja ympärivuorokautisissa yhteispäivystysyksiköissä tarjolla olevia runsaita erikoissairaanhoidon tutkimusmahdollisuuksia käytetään enenevässä määrin myös perusterveydenhuoltotasoisten potilaiden taudinmäärityksessä. Päivystyksiin on jouduttu lisäämään myös hoitohenkilökuntaa lisääntyneiden potilasmäärien vuoksi.
– Lisäksi yhteispäivystykset eivät ole helpottaneet yleislääketieteen päivystäjien saantia, vaan perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämisessä joudutaan turvautumaan edelleen ostopalvelulääkäreihin, raportti toteaa.