Keskustan Kemppi ja Rantamaula: Jatkuvan oppimisen tukeminen on kovan talouden ytimessä budjettiriihessä

Keskusta

Keskustan sivistysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hilkka Kemppi ja keskustan työllisyyspoliittisen ryhmän puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula toivovat hallitukselta tekoja jatkuvan oppimisen kehittämiseen.

Esitykset ovat osa työryhmien yhteistä jatkuvan oppimisen kokonaisuutta. Kemppi ja Rantamaula esittelivät niitä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle perjantaina. 

Kaksikko korostaa jatkuvan oppimisen kehittämistä ja isojen rakenteellisten uudistusten tekemistä yhtenä ratkaisuna työvoimapulaan.

– Tarvitsemme kokonaisvaltaisen käsityksen jatkuvan oppimisen nykytilanteesta ja  kokonaisvaltaisemman otteen tästä elintärkeästä kokonaisuudesta. Siksi meidän tulee lähteä kehittämään lainsäädäntöä, joka aidosti tunnistaa jatkuvan oppimisen ilmiönä ja jatkuvan oppijan toimijana, Kemppi sanoo tiedotteella.

Kempin ja Rantamaulan mukaan lainsäädännön kehittämisen lisäksi tarvitaan aiempaa tarkempi kuva jatkuvan oppimisen tilanteesta ja kehitystarpeista.

He ehdottavat selvityshenkilön nimeämistä. Selvityshenkilön toimenkuvaan kuuluisi arvioida eri toimijoiden antamien työikäisen väestön tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden tarkoituksenmukaisuutta ja mahdollisia päällekkäisyyksiä sekä yhteistyörakenteiden tarpeita.

Kemppi ja Rantamaula korostavat, että selvityshenkilön työ tukisi muun muassa jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen käynnistymistä, pohjoismaisen työvoimapalveluiden mallin rakentamista sekä Välittäjä Oy:n suunnittelua. 

– Voimme tehdä jo konkreettisia muutoksia budjettiriihessä muun muassa päättämällä tuloverolain muutoksesta niin, että työnantajan kustantama koulutus on koulutuksen luonteesta riippumatta työntekijälle aina verovapaata 1 500 euroon saakka. Samalla lainsäädäntöä tulisi muuttaa niin, että koulutus nähdään henkilöstöetuna. Tällöin myös omaehtoinen eli muu kuin työntekijän työhön liittyvä koulutus olisi mahdollista. Näin voidaan kannustaa ihmisiä hankkimaan tarvitsemaansa osaamista ja työnantajia tukemaan oppimista, Rantamaula sanoo tiedotteella.