Keskustan Kärnä hämmästelee valtakunnansyyttäjä Toiviaisen puheita – "Rikkovat virkamiesetiikkaa vastaan voimakkaasti"

Politiikka

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä hämmästelee valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen julkisuuteen antamia kannanottoja, joissa Toiviainen kertoo olevansa pettynyt eduskunnan päätökseen olla murtumatta kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojaa.

Erityisesti Kärnä hämmästelee Toiviaisen väitettä, että äänestyksestä olisi saanut käsityksen, jonka mukaan syytesuojan murtamista vastaan olleet olisivat viestittäneet hyväksyvää suhtautumista rasistiseen vihapuheeseen.

– Toiviaisen lausunnot ovat hämmentäviä ja ne rikkovat virkamiesetiikkaa vastaan voimakkaasti. Julkisen vallan käyttäjänä Toiviaisen tulisi esiintyä puolueettomana, riippumattomana ja tasapuolisena. Ei ole virkamiehen tehtävä arvostella tällaista poliittista ratkaisua tällaisin sanankääntein, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Kärnä sanoo tuominneensa omassa puheenvuorossani Mäenpään vieraslajipuheet vastenmielisinä, mauttomina ja rasistisina.

– En silti ollut syytesuojan murtamisen puolella, koska tämä asia oli minulle periaatteellinen ja kyse oli itselleni paljon suuremmasta asiasta kuin vihapuheesta. Olisin arvioinut asian eri tavoin, mikäli Mäenpää olisi vaikkapa yllyttänyt joukkotuhontaan tai kapinaan maan laillista hallitusta vastaan, mutta näin hän ei tehnyt, vaan kyse oli yhdestä törkeästä kielikuvasta.

– Arvostan että keskustassa jokainen äänesti rehdisti oman harkintansa ja periaatteidensa mukaan. Toista oli kokoomusryhmässä, jossa nähtiin suoranainen rintamakarkuruus.

Mikko Kärnä muistuttaa, että myös Suomessa voi tulevaisuudessa olla erilaisia hallituksia, jotka säätävät sananvapausrikoksista eri tavoin aivan normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä.

– Yksi esimerkki on Unkari, joka sääti koronaviruksen aikoihin lain, jonka mukaisesti hallituksen koronatoimien arvostelusta tai ylipäätään koronaviruksesta tietyllä tavalla puhumisesta olisi voinut saada 1–5 vuotta vankeutta. Suomi on kaukana tällaisesta tilanteesta, mutta tällaiseen tilanteeseen on mahdollista päätyä myös meillä. Siksi kansanedustajan syytesuoja salipuheiden suhteen on pidettävä erittäin korkealla.

Unkaria käsittelevän puheensa jälkeen Kärnä sai kutsun keskustelemaan Unkarin tilanteesta maan suurlähetystöön Suomessa.

– Onhan tämä tavallaan melko huvittavaa, että puolustamalla periaatteideni mukaan kansanedustajan laajaa sananvapautta ja demokratiaa, tulin samalla suututtaneeksi suomalaisen vihervasemmiston ja Unkarin valtion. Jokainen voi pohtia mistä tämä kertoo, lappilaisedustaja toteaa.

Kommentit (3)

 • Lukija21

  Tällä kertaa nostan hattua Kärnälle.

  • Lukija9

   Kyllä Toiviainen on oikeassa. vastaanäänestäjät hyväksyivät Kärna mukaanlukien vihapuheet. Tämä on tosiasia. Turha on vastaan pullikoida. Odotetaan, mitä tapahtuu. Mikä tulee olemaan puheitten sanoma ja sisältö?

 • Lukija26

  Mielestäni puhemiehen puhuttelu oli asianomaiselle henkilölle oikein ja ilmeisesesti ohjaava . Kyllä eduskunnan täytyy keskittyä suurempien Suomea koskevien talousasioiden kuntoon saamiseen , Hallituksen lisäksi . Ei voi olla oikein ,että olemme pitkässä juoksussa entistä velkaisempi Valtio . Nyt tarvitaan ”yhteinen henki tämän maan työllisyyden ja yrityselämän kuntoon saamiseen” . Hallitus onnistui saamaan ”Korona – kriisin” kuntoon ,siitä Kiitos ,mutta kuitenkin ”lisävelkaa reilusti tehden” . Rakenteelliset ”ongelmamme ” painavat edelleen meitä . Joihin muissa kilpailijamaissamme on puututtu jo huomattavasti aiemmin . Myös ”pikkukinastelu” nimitettävien valtion keskeisten virkamiesten valinnoissa ”ärsyttää myös” . mm. Päivi Nerg ym(taitaa olla vielä nimitys kesken ) . Virkamiesvalinnat . Kyllä kun katsoo hakijalistaa kaikki ovat päteviä ja ansioituneita . mm. oheinen Henkilö hoiti hienosti 32000 – tuhannen maahan saapuneen pakolaisen ,ilman papereita tulleiden ensiavun yhdessä silloisen (Sipilän- Orpo -Soini ),Hallituksen kanssa (2015) ja on myös ansioitunut työssään ja korkeasti arvostettu Virkamies on vähemmän politisoitunut Henkilö . Vain yhdessä selviämme näistä haasteista mikä meitä tulee lähivuosina koettelemaan .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen