Keskustan kansanedustajat hehkuttavat laajakaistapakettia – "Kepulaista tukipolitiikkaa parhaimmillaan"

Laajakaista

Keskustan kansanedustajat kiittelevät vuolaasti hallituksen linjausta laajakaistapaketista, jossa kiinteän laajakaistan rahoittamiseen varataan 50 miljoonaa euroa.

– On erinomaista, että viimein Suomessa nopeat tietoverkkoyhteydet otetaan tosissaan ja alueiden eriytyminen tältä osin saadaan pysäytettyä. Aikanaan samanlainen taistelu on käyty siitä, että jokaiseen suomalaiseen kotiin saadaan sähköt, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen muistuttaa kannanotossaan.

Honkosen mukaan kiinteä ja nopea valokuituyhteys on edellytys harvemmin asutussa Suomessa.

–Koti ilman nopeaa nettiyhteyttä on kuin talo ilman tietä, toteaa Honkonen.

Keskustan helmikuussa julkaistussa monipaikkaisuuslinjauksessa nopeat verkkoyhteydet nähtiin keskeisenä keinona edistää paikkariippumatonta työtä.

– Keskusta esittää, että valtion ja kuntien etätyöhön soveltuvissa tehtävissä työntekijän on voitava itse valita, mistä käsin tekee työtään. Nopeat nettiyhteydet tekevät tästä käytännössä mahdollista, Honkonen muistuttaa.

Petri Honkonen.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniainen on erittäin tyytyväinen hallituksessa linjatusta ennätyksellisen suuresta rahoituksesta nopeisiin tietoliikenneyhteyksiin koko Suomessa.

Torniainen muistuttaa, että jo aiemmin päätetyn kansallisen laajakaistarahoituksen suuruus on viisi miljoonaa euroa. Sen lisäksi hallitus on osoittamassa EU:n elpymisvälineestä 50 miljoonaa euroa ja maaseuturahastosta 16 miljoonaa euroa nopeisiin laajakaistayhteyksiin tuleville vuosille.

– Yhteispotti tuleville vuosille on historiallisen suuri, yli 70 miljoonaa euroa. Jopa 80-100 000 uutta taloutta saa nopeat tietoliikenneyhteydet.

Torniaisen mukaan nyt päätetyllä rahoituksella rakennetaan nopeita yhteyksiä kaikkialla Suomessa ja parannetaan ihmisten asumis-, yrittämis- ja etätyömahdollisuuksia myös niillä alueilla, joihin markkinaehtoiset nopeat yhteydet eivät muuten tulisi.

– Tulevaisuudessa tarvitaan sekä valokuitua että mobiililaajakaistaa – ne tukevat toisiaan, Torniainen painottaa.

Ari Torniainen.

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi muistuttaa, että toimiva nettiyhteys on perusoikeus ja monelle toimivan arjen edellytys.

–Toimivat yhteydet mahdollistavat niin etätyöt, etäopinnot kuin yrittäjyyden yhä paremmin. Iloitsen siitä, että keskustan kädenjälki näkyy vahvasti näissä päätöksissä.  Nyt tehtävä panostus nopeisiin nettiyhteyksiin on historiallisen suuri ja tukee osaltaan elinvoimaa ympäri Suomen, Kemppi iloitsee.

Hilkka Kemppi.

Kansanedustaja Joonas Könttä pitää laajakaistaa ”kepulaisena tukipolitiikkana parhaimmillaan”.

– Etätyö on tullut jäädäkseen. Nopea netti on nykyaikana veteen ja sähköön rinnastettava asia. Hallituksen linjaukset erityisesti EU:n elpymispaketin avulla rakentuvista nopeista ja vakaista nettiyhteyksistä on kannatettava. Kuituyhteys on edellytys heti, kun internetin nopeustarve työssä ja vapaa-ajassa kasvaa.

Könttä muistuttaa, että yhteensä noin 70 miljoonan euron panostus nopeisiin nettiyhteyksiin on historiallisen suuri.

– Laajakaistan ulottaminen kaikkialle on modernia aluepolitiikkaa. Voihan sitä myös kepulaiseksi tukiaispolitiikaksi sanoa, Könttä pohtii kannanotossaan.

Joonas Könttä.