Keskustan Honkonen uskoo C21-verkoston auttavan vain Helsinkiä, Tamperetta ja Turkua – "Maakuntakeskusten on syytä hätistää käärme poveltaan"

Politiikka

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on ihmeissään siitä, miksi Suomen kaupungit haluavat olla mukana Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) vetämässä C21-verkostossa. Verkoston tarkoituksena on maan suurimpien kaupunkien edunvalvonta.

– Kun katsoo Suomen väestökehityksen ennusteita, on mahdoton ymmärtää, miksi esimerkiksi Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta ja Joensuu ovat tässä yhteistyössä mukana. Sitä sopii myös kysyä pohjoisen suurkaupunki Oululta, Honkonen sanoo tiedotteessa.

Hän puhui aiheesta myös Keski-Suomen maakuntavaltuuston kokouksessa perjantaina.

Honkonen huomauttaa, että jos mitään ei tehdä, monet maakuntakeskukset alkavat 2040-luvulla menettää väestöä maaseutukuntien ja -kaupunkien ohella.

– Helsinki–Tampere–Turku-kolmio on imaisemassa ihmiset, palvelut, työpaikat ja rahat.

– Kokoomusjohtoiselta Helsingiltä tuskin lohkeaisi tulevaisuudessakaan sympatiaa, saati solidaarisuutta rahan muodossa vaikkapa Joensuulle, kun sitä ei ole ennenkään löytynyt. Hyvä esimerkki on Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen koulutus, joka on nyt rankattu maailman huipulle. Helsingin kokoomuslaiset vastustivat sitä kiivaasti vuonna 2012, Honkonen sanoo.

Hän näkee, että kasvukolmion ulkopuolisten maakuntakeskusten pitäisi perustaa oma ”maakuntien liiga”, joka ryhtyy ajamaan näiden maakuntien etua, eikä vain tukemaan äänettöminä yhtiömiehinä Helsingin kokoomuslaisten tavoitteita. 

– Maakuntakeskusten on syytä ymmärtää oma etunsa ja hätistää käärme poveltaan, jos haluamme säilyttää koko Suomen elinvoimaisena sekä teollisuuden ja hyvinvointiyhteiskunnan voimissaan. Valtion aluepolitiikan voimin pitää tietenkin myös huolehtia, että elämisen edellytykset pysyvät kautta Suomen.