Keskustan Esko Kiviranta on huolissaan suomalaisyritysten myynnistä ja määräysvallan karkaamisesta ulkomaille: ”Onhan se surullinen ilmiö”

Talous

Keskustan kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Esko Kiviranta on huolissaan perinteisten suomalaisyritysten myynnistä ulkomaiseen omistukseen.

Ilmiö nousi otsikoihin jälleen kerran alkuviikosta, kun ruotsalainen teollisuusjätti Alfa Laval ilmoitti tarjoavansa vastikään Metsosta irrotetusta suomalaisesta venttiilinvalmistaja Neleksestä 1,7 miljardia euroa.

– Onhan se surullinen ilmiö. Mutta pörssiyhtiöissä pääoma hakeutuu yleensä sinne, missä se arvelee saavansa parhaan tuoton, hän muistuttaa.

Neleksen tapauksessa Kiviranta sanoo arvostavansa suurimman omistajan eli Valmetin toimitusjohtajan kriittisiä kannanottoja myyntiaikeisiin.

– Hän on selvästi isänmaallinen mies, kun harmittelee oman sukupolvensa olevan luomassa Suomeen tytäryhtiötaloutta. Maailma vain on muuttunut sitten edellisten sukupolvien.

Omistuspohjaa enemmän Kivirantaa harmittaa määräysvallan karkaaminen Suomen rajojen ulkopuolelle. Mentiinpä sitten lähinaapuriin tai kauas Kauko-Itään.

– Kyllä sillä on tapana näkyä esimerkiksi silloin, kun yritys sopeuttaa toimintojaan tai miettii yksikköjensä uudelleensijoittelua, hän toteaa.

Kansainvälisessä bisneksessä ei päätöksiin silti välttämättä vaikuta edes toimitusjohtajan kansallisuus.

­– Muistan kuinka nykyisin Nokiaa luotsaava Pekka Lundmark oli vielä Konecranesin toimitusjohtaja ja yhtiö vei toimintojaan kaakkkois-Aasiaan. Hän sanoi meille kansanedustajille, että jos suomalaisen hitsarin kustannus on 30 euroa tunnilta niin Singaporessa sama kustannus voi olla vain yhden euron luokkaa.

Esko Kiviranta myöntää, että kansainvälisten pörssiyhtiöiden liikehdintää ei pitkässä juoksussa pysty suitsimaan kansallisilla poliittisilla päätöksillä.

– Ei ainakaan juridisesti, hän korostaa.