Hallitukselle kauden ensimmäinen välikysymys soten ahdingosta – keskusta teki pesäeron vasemmistoon
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus saa vastattavakseen ensimmäisen välikysymyksensä terveys-, vanhus- ja muiden lähipalvelujen tilanteesta.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan keskusta on useita kertoja pyytänyt vaatinut hallitusta perumaan hyvinvointialueille kohdistettavat puolentoista miljardin säästöt ja leikkaukset.
Keskusta halusi hänen mukaansa odottaa budjettiriihen yli, olisiko leikkaussuunnitelmiin tullut muutoksia.
– Näin ei valitettavasti tapahtunut, ja huolellisen harkinnan jälkeen olemme päätyneet siihen, että joudumme käyttämään parlamentarismissa oppositiolle kuuluvaa järeintä asetta, Kurvinen sanoi.
Välikysymyksen tekevät toiseksi suurin oppositioryhmä keskusta ja pienin oppositioryhmä Liike Nyt. Kurvisen mukaan kyse on ”samanhenkisten puolueiden” yhteisestä välikysymyksestä, eikä siitä neuvoteltu muun opposition kanssa.
Kurvinen myönsi, että kyse on sekä profiloitumisesta että konkreettisista näkemyseroista vasemmiston kanssa. Mitään yhtenäistä oppositiota ei hänen mukaansa ole.
Kurvinen huomautti, että keskusta olisi voinut tehdä välikysymyksen yksinkin, mutta koska Harry Harkimon ja Liike Nytin kanssa on aiheesta samoja näkemyksiä, päädyttiin tässä kysymyksessä yhteistyöhön.
– Totta kai on myös ideologisia eroja. SDP:hän on ajautunut sellaiselle linjalle tässä viime vuosina, että heidän mielestään ei voi säästää yhtään mistään, ratkaisu on lisävelanotto, ratkaisu on veronkorotukset. Ja se ei keskustalle käy, ja uskon että se ei käy Liike Nytillekään.
Kurvinen sanoi panneensa myös merkille, että kun hyvinvointialueilla on äänestetty lähipalvelukysymyksistä, SDP on monesti löytänyt kokoomuksen keskittämisratkaisuissa.
– Eiköhän se isoin näkemysero synny siitä, että meidän välikysymyksemme ei tule alkamaan vaatimuksella, mihin kaikkialle pitäisi vain laittaa rahaa, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko täydensi.
Aiemmin SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kertoi X-viestipalvelussa, että SDP on valmis neuvottelemaan koko opposition kokoavasta yhteisestä välikysymyksestä.
Saarikon mukaan hyvinvointialueet ovat suurissa vaikeuksissa, kun palveluiden tarve väestön ikääntymisen myötä kasvaa ja päälle painavat samaan aikaan koronapandemian hoivavelka, hoitajapula, kustannusten nousu, hoitohenkilöstön palkkaratkaisu ja muutoskustannukset.
– Kaikesta tästä koituva yhteistilanne on rahoituksen kannalta nyt liian tukala alueille, ja tähän hallituksen vastaus on noin puolentoista miljardin lisäleikkaukset, Saarikko päivitteli.
Saarikon mukaan hyvinvointialueet tarvitsevat lisäaikaa taloutensa tasapainottamiseen ja alijäämiensä kattamiseen. Velvoite kattaa alijäämä kahdessa vuodessa on nykytilanteessa liian lyhyt.
Aikaa tarvitaan keskustajohtajan mukaan nyt toiminnan sopeuttamiseen niin, että se ei tarkoita lähipalvelujen leikkausta vaan aidosti aikaa esimerkiksi digi- ja etäpalvelujen valmisteluun.
Saarikon mukaan hallituksen pitäisi nyt pidentäääalijäämän kattamisvelvoitetta, siirtää Kelan matkakorvaukset hyvinvointialueiden pottiin ja ottaa käyttöön ammatinharjoittajamalli, jolla suitsittaisiin kohtuuttomiksi kasvaneita vuokralääkäri- ja ostopalvelukustannuksia.
– Mikäli Orpon hallitus on valmis tulemaan näissä asioissa vastaan, ja kohtuullistaa näkemyksiään leikkauksista ja tajuaa todellisuuden alueilla, me olemme ilman muuta valmiita jättämään tämän välikysymyksen vaikka esittämättä, keskustajohtaja linjasi.
Liike Nytin Harkimo huomautti, että Suomesta puuttuu 12 000 hoitajaa, ja jokainen alue sopeuttaa ja irtisanoo hoitajia. Hän luonnehti yhtälöä mahdottomaksi.
– Auttaako tämä tilanteeseen?
Kokoomuksesta heitettiin heti keskustan niskaan syytöksiä siitä, että puolue on ollut itse rakentamassa nyky-sotea ja tekee siten välikysymyksen itselleen.
Kurvinen sanoi, että kaikissa puolueissa on vikaa. Hän huomautti kokoomukselle, että sen ei kannata nyt istua ja viisastella, vaan hoitaa tilannetta.
– Pitääkö ne terveysasemat lakkauttaa keskustan syntien takia? Pitääkö sen takia ajaa ihmiset hoitojonoihin, että keskusta on joskus tehnyt jotakin?
Kurvinen sanoi, ettei keskusta väitä olevansa täysin syytön tilanteeseen, jossa ollaan.
– Mutta se ei ole peruste sille, että hallitus on piittaamaton. Se ei ole peruste sille, että hallitus leikkaa lisää, hän painotti.