Käännytyslaki on tarkoitus antaa eduskuntaan ensi viikolla
Hallituksen tavoitteena on antaa eduskunnalle esitys niin sanotusta käännytyslaista ensi viikolla. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi asiasta keskiviikkona eduskunnassa toimittajille.
Orpon mukaan lakiluonnosta muokataan parhaillaan maanantaina saadun oikeuskanslerin lausunnon perusteella.
– Hänellä oli joukko parannus- tai muutosehdotuksia. Meillä hallituksessa lähtökohta on se, että me otamme ne huomioon. Ja sitä työtä tehdään nyt kiireellisellä aikataululla mutta huolellisesti.
Aiemmin keskiviikkona Orpo oli tavannut asian tiimoilta eduskuntaryhmien johtoa. Hän sanoi, että parlamentaarisessa kokouksessa käytiin läpi lain keskeistä sisältöä.
Orpon mielestä laki on nyt kirjoitettu niin, että se täyttää samaan aikaan kaksi keskeistä asiaa: se toimii välineellistetyn maahantulon tilanteessa ja on lakina hyväksyttävissä.
– Tältä perusteelta uskon siihen, että voidaan laki antaa ja että sillä on menestymisen mahdollisuudet.
Käännytyslaista on käyty useita parlamentaarisia keskusteluja, sillä kyseessä on poikkeuslaki. Tämä tarkoittaa sitä, että esityksellä pitää olla eduskunnassa viiden kuudesosan tuki, jotta se voitaisiin säätää kiireellisessä järjestyksessä. Pelkkien hallituspuolueiden edustajien äänet eivät siis riitä.
Orpo sanoi toivovansa todella, että esitys ehditään käsitellä eduskunnassa ennen kesätaukoa. Hän sanoi uskovansa, että aika riittää.
Toisaalta lähtökohtana on kuitenkin hänen mukaansa se, että eduskuntakäsittelyssä asialle annetaan valiokunnissa riittävästi aikaa.
– Perustuslakivaliokunnan kannanotto tulee olemaan aivan oleellisessa roolissa.
Orpon mukaan lakiesityksen kiperimpiä kohtia on ensinnäkin iso periaate siitä, ollaanko valmiita tekemään kyseisenlainen poikkeuslaki ja miten painotetaan kansallista turvallisuutta ja oikeutta hakea turvapaikkaa.
– Lähden siitä, että suurimmalle osalle kansallinen turvallisuus, rajaturvallisuus, nousee erittäin painavaan asemaan.
Toinen vaikea kysymys on se, miten näissä tilanteissa maastorajalla toimitaan. Orpo huomautti, että esimerkiksi lausuntokierroksella annettiin palautetta siitä, kuinka kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset poimitaan muiden joukosta.
– Se lähtee siitä, että Suomessa on maailman parhaat rajaviranomaiset, jotka koulutetaan tähän ja niihin tilanteisiin. Ja he tekevät siinä siitä arviota, Orpo sanoi.
Käännytyslailla halutaan estää muiden paitsi erityisen haavoittuvassa asemassa olevien maahanpääsy ilman oikeutta turvapaikanhakuun esimerkiksi tilanteessa, jossa Venäjä käyttäisi mahdollisia turvapaikanhakijoita Suomen painostamiseen.
Laki on ollut tarkoitus tehdä niin, että sitä käytettäisiin vain poikkeuksellisessa tilanteessa ja sen soveltaminen olisi maantieteellisesti ja ajallisesti rajattua sekä korkean kynnyksen takana.