Keskustaedustaja muistuttaa miehistä, jotka ovat joutuneet maksamaan elatusmaksuja toisten lapsista – vaatii korjauksia vanhemmuuslain valiokuntakäsittelyssä

Vanhemmuuslaki

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii kannanotossaan, että lakivaliokunta korjaa eilen tiistaina eduskunnalle annettua hallituksen esitystä vanhemmuuslaista valiokuntakäsittelyn yhteydessä.

– Lakiesityksen tarkoitus on hyvä ja se korjaa monia ongelmakohtia, mutta vanhemmuuden kumoamista koskettavia säädöksiä on vielä tarkasteltava valiokuntakäsittelyssä.

– Meillä on ollut julkisuudessa esillä tapaus, jossa petetyksi ja erehdytetyksi tullut henkilö joutuu maksamaan elatusmaksuja lapsesta, joka paljastui toisen miehen lapseksi. Isyyden kumoaminen on osoittautunut mahdottomaksi, koska oikeus katsoo että kannetta kumoamisesta ei ole tehty ”viipymättä” kuten vanha laki edellyttää, edustaja toteaa.

Tämä on Kärnän mielestä oikeusmurha ja asia tulee korjata.

– Vaikka tällaiset tapaukset eivät ole yleisiä, on eduskunnan kyettävä huolehtimaan myös pienistä asioista ja seistävä pienen ihmisen puolella.

Kärnä pitää hämmentävänä, että oikeusministeriö ei poistanut vanhemmuuden kumoamista koskettavia määräaikoja kokonaan tai tuonut lakiesitykseen mahdollisuutta takautuvuudelle oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) useisiin kirjallisiin kysymyksiin antamista vastauksista huolimatta.

– Määräaikojen korjaaminen on ollut laajasti esillä julkisessa keskustelussa ja oikeusministeri on useissa kirjallisissa kysymyksissä vakuutellut, että vanhemmuuslain valmistelun lähtökohtana tullaan pitämään sitä, ettei kukaan joudu sen takia kohtuuttomiin tilanteisiin, Kärnä kertoo.

– Nyt laki johtaisi julkisuudessakin olleen tapauksen osalta edelleen kohtuuttomaan tilanteeseen ja henkilö jäisi vanhan lain vangiksi. Siksi on välttämätöntä että lakivaliokunta korjaa hallituksen esitystä.