Keskusta korjaisi markkinoiden epäonnistumista asuntorakentamisessa Aran takauksilla ja verokannusteilla – Antti Kurvinen: ”Tarvitaan kotien tukemista bisnesajattelun sijaan”

Asuminen

Keskusta haluaa tuoreella asumislinjauksellaan muutosta nykyään vallalle päässeeseen bisnesajatteluun. Puolueen mielestä markkinat ovat epäonnistuneet asuntojen hintojen hillitsijänä erityisesti kasvukeskuksissa

– Asunto pitäisi ensisijaisesti mieltää ihmisten kotina. Ei pelkkänä sijoituskohteena, jonka pitäisi tuottaa voittoa, kiteyttää asuntotyöryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen keskustan asuntopolitiikan pääviestin.

Tänään tiistaina julkaistu asumislinjapaperi mukailee Kurvisen mielestä hyvin keskustalaista ideologiaa, missä ihmisiä ei ohjailla tiettyyn muottiin.

– Lähdemme siitä, että jokaisella suomalaisella on oikeus asua siellä missä haluaa ja mikä asumismuoto itselle parhaiten sopii.

– Maaseudulla omakotitalossa,  kaupungissa 15 neliön opiskelijaboksissa tai jotain siltä väliltä. Perinteisten omistus- tai vuokra-asumisen rinnalla voi yleistyä esimerkiksi osuuskunta-asuminen.

– Vaihtoehtoja löytyy, kunhan myös ympäristö-, kaavoitus- ja maankäyttöasioista huolehditaan asianmukaisesti, Kurvinen muistuttaa.

Jokaisella suomalaisella on oikeus asua siellä missä haluaa, Antti Kurvinen painottaa. (Kuva: Jari Laukkanen)

Tukipolitiikassa keskusta haluaa panostaa edullisten asuntojen rakentamiseen ja edullisen asumisen turvaamiseen turvaamiseen koko maassa.

– Esimerkiksi lapsiperheet ovat usein tiukoilla jo pelkästään asumiskustannusten eli oman kotinsa takia, Antti Kurvinen harmittelee.

Koska markkinat ovat tavoitteessa epäonnistuneet, keskusta ottaisi Antti Kurvisen mukaan uudelleen keinovalikoimaan sopivia tukimuotoja, kuten takavuosikymmeniltä tutun aravalainajärjestelmän elvyttämisen.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kautta olisi mahdollista saada riittävästi käynnistysavustuksia koko Suomeen sekä verokannusteita esimerkiksi lähienergian tai puurakentamisen suosimiseksi.

–  Valtion tukema kohtuuhintainen asuntorakentaminen kaipaa uusia ideoita ja tietysti myös toteuttajia, joita Ara voisi kannustaa takauksellaan, Kurvinen muistuttaa.

 Yhteiskunnan apu asuntorakentamisessa ansaitsee Kurvisen mielestä myös sille kuuluvan maineen palautusta.

– Ara mielletään nykyään enemmän erityisryhmille tarkoitetuksi tukimuodoksi. Keskustan mielestä valtio voisi olla huomattavasti enemmän tukemassa myös tavallisten ihmisten asumista kustannustehokkaalla tavalla.

Keskustan asumislinjaus sisältää edellämainittujen pääteemojen  lisäksi keinoja myös sisäilmaongelmien kuntoonlaittamiseen, ikäihmisten turvallisen ja yhteisöllisen asumisen eli mummokommuunien edistämiseen, asunnottomuuden poistamiseen vuoteen 2025 mennessä sekä ratkaisuja sujuvaan kaavoitukseen kuntalaisten vuorovaikutuksella ilman turhia valituksia.