Keskusta: Hallituksella liian löysä linja EU:n yhteisvastuisiin, "kriittinen" ei riitä
Hallitus esitteli EU-politiikan avaintavoitteitaan eduskunnassa, mutta keskusta löytää niistä parannettavaa.
Hallituksen linjaamissa EU-tavoitteissa lukee, että ”Suomi suhtautuu kriittisesti uusien, elpymisvälineen kaltaisten EU:n lainanotolla rahoitettavien EU-tason rahoitusvälineiden luomiseen”.
Tämä ei keskustan mielestä riitä.
– Elpymisväline oli eduskunnan kannan mukaan ainutkertainen ja kertaluontoinen. Uusiin yhteisvastuullisiin rahoitusvälineisiin olisi kannan nähdäksemme oltava kielteinen, ei ainoastaan kriittinen, kuten nyt hallituksella, keskustan ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Katri Kulmuni korostaa.
Kulmuni katsoo, että unionia vaivaa heikko kasvu ja kilpailukyvyn puute erityisesti suhteessa Yhdysvaltoihin.
– Hallituksen tavoitteet Euroopan strategisen kilpailukyvyn vahvistamisesta, kokonaisturvallisuuden parantamisesta sekä bio- ja kiertotalouden mahdollisuuksien edistämisestä ovat sinänsä kannatettavia. Tavoitteet jaetaan Suomessa laajalti. Hallitus kuvaakin tavoitteet, mutta ei kuitenkaan keinoja niihin pääsemiseksi.
Kulmunin mukaan hallitus ei myöskään kuvaa tarkemmin, kuinka se unionin kokemien kriisien jälkeen edistää unionin toimintakykyä, huoltovarmuutta tai omavaraisuutta, miten ulkorajavaltioiden elinvoimaa vahvistetaan tai kuinka unioni palaa noudattamaan omia sääntöjään ja haitallisesta valtiontukipolitiikasta luovutaan.
– Keskusta esittää, että hallitus tuo eduskunnan valiokuntien käsittelyyn vuosittain selvityksen, kuinka Suomen EU-avaintavoitteita on konkreettisesti edistetty. Tämä mahdollistaisi myös tehokkaamman EU-vaikuttamisen ja tavoitteiden toteutumisen seurannan.
Keskustan mukaan EU-vaikuttamisessa on tärkeää Suomen luonnonvarojen kestävän käytön turvaaminen. Bio- ja kiertotalouden edistämisessä tarvitaan konkretiaa niin bioenergian, biokaasun kuin vetytaloudenkin osalta, Kulmuni näkee.
Hallituksen tavoitteiden kirjaus metsiin liittyvistä elinkeinomahdollisuuksista on Kulmunin mielestä myös toteava ja jää passiiviseksi.
– Suomen olisi EU-linjassaan nostettava esille myös yksityisen metsänomistuksen oikeusturva ja omaisuudensuoja sekä uusiutuvien raaka-aineiden merkitys fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvien tuotteiden korvaajina.