Kenen kanssa keskusta kilpailee? – Taloustutkimuksen Turjalta yksiselitteinen vastaus
Politiikan blokkiutuminen näkyy selvästi äänestäjien käyttäytymisessä.
Keskustan kannattajille kokoomus on selkeä kakkosvaihto, osa voisi harkita äänestävänsä myös perussuomalaisia ja kenties kristillisdemokraattejakin, puoluekannatusmittauksia tekevän Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.
Hän vahvistaa, että äänestäjät liikkuvat nyt lähinnä porvariblokin ja punavihreiden puolueiden sisällä, mutta eivät niiden välillä.
– Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajille nämä kolme puoluetta ovat ne vaihtoehdot, joiden välillä liikkuvat äänestäjät valintansa tekevät. Punavihreät puolueet eivät kuulu heille potentiaalisiin puolueisiin.
Blokkipolitiikassa kokoomuksen ja perussuomalaisten heikentymisen pitäisi periaatteessa näkyä äänien siirtymisenä oppositiopuolue keskustaan. Keskusta onkin tarjonnut ahkerasti omaa vaihtoehtoaan hallituksen talouspolitiikalle ja pyrkinyt erottumaan punavihreästä oppositiosta.
Turja kuitenkin kertoo, että kokoomuksen kannattajat ovat tällä hetkellä tyytyväisiä Petteri Orpon (kok.) hallituksen politiikkaan.
Hallituksen heikentyminen näkyy lähinnä perussuomalaisten alentuneessa kannatuksessa, mutta puolueesta ei ole nähty juurikaan liikettä keskustan suuntaan.
Kokoomus on selkeä kakkosvaihtoehto perussuomalaistenkin äänestäjille, mutta toisaalta he voivat pettyessään jäädä katsomoon.
– Perussuomalaisten kannattajat eivät herkästi siirry muihin puolueisiin, vaan he voivat vastata kannatuskyselyssä, että eivät osaa sanoa, mitä puoluetta äänestävät, Turja kertoo.
Hän arvioi, että keskustasta perussuomalaisiin siirtyneiden äänestäjien houkuttelu takaisin voi olla vaikeaa. Keskustastakin tosin löytyy perussuomalaisten vierastamista.
– Kokoomus tekee politiikkaa perinteisemmällä tavalla, ja se ehkä houkuttelee enemmän kuin perussuomalaisten tyyli.
Porvariblokkiin kuuluvan keskustan äänestäjät eivät vaikuta kovatuloisilta. Turjan mukaan keskustan kannatus on hieman puolueen peruskannatusta korkeammalla pieni- ja keskituloisten joukossa.
Perussuomalaisten kannattajissakin näyttäisi olevan enemmän suurituloisia kuin keskustassa.
– Perussuomalaisten kannatus jakautuu selvästi tasaisemmin eri tuloluokkiin kuin keskustalla, painottuen kuitenkin hieman pieni- ja keskituloisiin, Turja sanoo.
Tilanteeseen vaikuttaa kuitenkin puolueiden kokonaiskannatus, sillä gallupeissa johtoasemissa olevan SDP:n äänestäjiä on kaikissa tuloluokissa.
Turja kertoo, että suurimpaan tuloluokkaan heidän mittauksissaan kuuluvat yli 45 000 euroa vuodessa ansaitsevat taloudet.
– Tarkastelu pitäisi tehdä hienojakoisemmin, jos halutaan katsoa oikeasti suurituloisten tilanne.
Selvää on kuitenkin se, että kovatuloisin äänestäjäluokka löytyy kokoomuksesta. Talousasiat ovatkin sen äänestäjille tärkeimpiä.
Perussuomalaisten äänestäjiin puolestaan kolahtavat ennen muuta maahanmuuttoon liittyvät asiat.
Keskustan osalta on puolestaan ”vähän vaikea sanoa”, Turja näkee.
– Tuntuu, että puolue vähän etsii identiteettiään tällä hetkellä.
– Aluepolitiikka ja alueiden kehittäminen on varmasti keskustan äänestäjille tärkeitä. Siinä on kuitenkin se ongelma, että keskustan vahvimmat kannatusalueet ovat vähäväkisellä harvaan asutulla maaseudulla, mutta suurin osa äänestäjistä asuu Etelä-Suomessa, Turja sanoo.