Katugallup: "Onhan se äänestämättä jättäminenkin kannanotto, mutta tärkeämpi on äänestää" – moni aikoo uurnille ennen vaalipäivää

Aluevaalit

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Suurin osa Suomenmaan katugallupiin vastanneista oululaisista aikoi äänestää ennen varsinaista vaalipäivää ja osa oli menossa tai käynyt uurnilla jo heti äänestyspaikkojen auettua.

Se, mistä kaikista asioista aluevaltuustot tulevat päättämään, tuntuu kuitenkin olevan monelle hieman hämärän peitossa. Äänestäminen – näissäkin vaaleissa – on silti useimmille itsestäänselvyys.

Marketta Marjomaalle ehdokkaan valinta oli vaikea, mutta päätös oli tehtynä ensimmäiseen ennakkoäänestyspäivään mennessä.

– Voisin sanoa, että ihmistä äänestän. Oletan, että hän voisi ajatella sekä kaupungin että ympäristökuntien asioita, Marjomaa kuvaili ehdokastaan kiirehtiessään vaalikopille.

Marjomaa kertoo äänestävänsä jokaisissa vaaleissa.

– Onhan se äänestämättä jättäminenkin kannanotto, mutta minun mielestäni on tärkeämpi äänestää.

Heikki Yli-Ollille puolueen valinta oli helppo. Kuva: Saara Savusalo

Heikki Yli-Olli puolestaan totesi, että takana on jo sen verran pitkä taival, että puolueen valinta on helppo. Äänensäkin mies oli ehtinyt käydä jo antamassa.

– Periaatteena on, että äänestän mahdollisimman pian. Kyllähän ihmisten pitäisi mieltää, että nämä on tärkeät vaalit. Lähipalveluista päättäminen on iso asia, Yli-Olli totesi.

Yli-Ollin mukaan soteuudistusta on jahdattu jo niin kauan, että on hyvä saada jo joku rakennemalli.

– Sehän on selvää, ettei kaikki ole valmista nyt, vaan työ vasta alkaa. Uskon myös, että pitkässä juoksussa käy niin, että hyvinvointialueiden määrä vähenee.

Veera Lantto aikoo äänestää vasta varsinaisena vaalipäivänä. Kuva: Saara Savusalo

Monella ehdokas oli vielä hakusessa. Veera Lanton aikomuksena on suunnata äänestyskopille vasta vaalipäivänä. Vaalikoneista hän ei koe saaneensa apua, koska useimmiten vaalikoneissa kärkeen tulee aivan muita ehdokkaita kuin on ajatellut äänestää.

– Äänestän yleensä sellaista, jonka tiedän jollakin tavalla ennestään ja joka on samassa tilanteessa kuin minä itse, Lantto kertoi.

Lantto myönsi, että hänelle ei ole ihan selvää, mistä uudet aluevaltuutetut tulevat varsinaisesti päättämään.

– En myöskään tiedä, kuinka paljon heillä on vaikutusvaltaa. En ole ikinä ollut ihan hirveän kiinnostunut politiikasta, mutta jonkin verran on toki nyt tullut seurattua.

Atte Becker saa usein lähipiiristä tai somesta vinkkejä oman ehdokkaan löytämiseksi. Kuva: Saara Savusalo

Myös Atte Beckerillä on tapana äänestää ennakkoon, vaikka keskiviikkona ehdokas olikin vielä mietinnässä. 

– Monesti olen saanut lähipiiristä ja somesta vinkkejä oman ehdokkaan löytämiseksi. Totta kai myös puoluekin vaikuttaa. Vaalikoneista ei ole ollut apua, Becker sanoo.

Leo Tolosen mukaan aluevaalikampanjointi ei ole ollut kovin näkyvää. Kuva: Saara Savusalo

Leo Tolosen mukaan aluevaalien kampanjointi ei ole ollut kovinkaan näkyvää. Tarkoituksena on kuitenkin äänestää ennakkoon, kuten yleensä.

– En ole vielä tehnyt äänestyspäätöstä, kun en edes tiedä, ketä on ehdokkaina. En ole nähnyt listoja vielä missään. Puolueista jotkut ovat täysin ulkopuolella, että niitä en koskaan äänestä, mutta en myöskään aina ole äänestänyt samaa puoluetta, Tolonen kertoi ehdokkaansa valinnasta.

Koska terveydenhuolto on Tolosen mukaan aluevaalien kärkiasioita, mies pitää vaaleja tärkeinä.

– Pitää syventyä asioihin ja ehdokkaisiin vielä kunnolla ennen kuin menen äänestämään.