Käsien pesu kasvomaskia parempi flunssasuoja

Varhain alkanut influenssakausi jatkuu rajuna
Influenssa

Influenssaepidemia jatkuu. Influenssalöydöksiä on edelleen raportoitu runsaasti kaikissa sairaanhoitopiireissä ja kaiken ikäisillä. Influenssaa esiintyy eniten Lapissa.

Influenssakausi alkoi poikkeuksellisen varhain ja on viimevuotista rajumpi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n mukaan A-influenssan on saanut jo yli 10 000 ihmistä. Viime vuonna sen sai reilut 1 400 ihmistä.

Kauden varhainen alkaminen sekä kiertävien virusten rakenteellinen muuntuminen ovat saattaneet vaikuttaa alentavasti influenssarokotteen suojatehoon.

Henkilö sairastui, vaikka oli ottanut rokotuksen. Eikö rokotus olekaan takuuvarma, infektiolääkäri Hannu Syrjälä OYS:n infektioiden torjuntayksiköstä?

– Kausi-influenssaan voi sairastua rokotteesta huolimatta. Eri vuosina influenssatyypit vaihtelevat. Menossa olevalla influenssakaudella yhteiskunnassa kiertävä influenssavirus on ns. kausi-influenssatyyppiä (H3N2).

Alkuun kiersi rokotetta vastaavaa influenssavirusta, mutta epidemian edetessä on todettu myös muuntunutta, uutta virusta. Tähän muuntuneeseen virukseen rokote ei anna kunnon suojaa.

Rokotteesta huolimatta voi sairastua influenssaan, mutta tauti on yleensä lievempi kuin ilman rokotetta sairastettu influenssa. Rokote ei anna hyvää suojaa, jos henkilö on yli 65-vuotias tai hänellä on influenssalle altistavia perussairauksia. Näiden henkilöiden lähipiirin rokottaminen onkin tärkeää.

Rokote antaa suojaa influenssaviruksia vastaan. Rokote ei suojaa muilta hengitystieinfektioita aiheuttavilta viruksilta. Näiden aiheuttamia tauteja kutsutaan flunssaksi.

Pitäisikö suomalaistenkin ryhtyä käyttämään kasvomaskeja, ettei flunssa leviäisi ihmiseltä toiselle?

– Ei tarvitse. Influenssa tarttuu joko pisara- tai kosketustartuntana. Pisaroiden leviäminen voidaan tehokkaasti estää yskimällä esimerkiksi paperinenäliinaan.

Miten parhaiten varjelemme itseämme tartunnalta ja estämme taudin leviämisen, jos olemme itse sairaita?

– Kuumeisen, hengitystieoireisen henkilön tulisi pysyä kotona ja näin välttää taudin levittämistä esimerkiksi kaupassa, kulkuneuvoissa, koulussa tai tarhoissa. Influenssaa sairastavan tulee yskiä paperinenäliinaan ja pestä käsiä saippuavedellä.