Käräjäoikeus kuulee HS:n poliisijutusta syytettyjä
Helsingin käräjäoikeudessa jatkuvat tänään kuulemiset, jotka koskevat Helsingin Sanomien vuonna 2021 julkaistusta poliisijutusta nostettuja syytteitä. HS kertoi jutussaan muun muassa, että poliisi aloitti suhteen nuoreen mieheen, johon kohdistunutta seksuaalirikosta oli tutkinut. Jutun mukaan nuori mies oli juuri täyttänyt 18 vuotta ja poliisimies oli häntä yli 20 vuotta vanhempi.
Syyttäjä vaatii jutun kirjoittaneelle toimittajalle Paavo Teittiselle ja päätoimittaja Antero Mukalle ehdollista vankeutta törkeästä kunnianloukkauksesta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Syytteessä on myös mies, joka syyttäjän mukaan oli jutun nimetön lähde.
Jutun aikaiselle vastaavalle päätoimittajalle Kaius Niemelle vaaditaan sakkorangaistusta päätoimittajarikkomuksesta. Syytetyt kiistävät syytteet.
Syyttäjän mukaan HS:n artikkeli oli poliisimiestä halventava ja käsitteli tämän yksityiselämää kärsimystä aiheuttavalla tavalla. Siinä vihjattiin syyttäjän mukaan muun muassa poliisimiehen syyllistyneen rikokseen. Syyttäjä katsoo, että poliisimiehen suhdetta aiemmin tutkimansa jutun asianomistajaan sai käsitellä.
– (Hänen) olisi moraalisesti ja poliisin käyttäytymisvelvoitteen mukaan pitänyt toimia toisin, syyttäjä Kukka-Maaria Kankaala sanoi pääkäsittelyn ensimmäisenä päivänä viime viikolla.
Asialla oli syyttäjän mukaan yhteiskunnallista merkitystä, mutta käsittelyn olisi pitänyt olla ”neutraalia”.
Poliisimies on myöntänyt suhteen ja tulleensa tietoiseksi, että nuori mies oli hänen tutkimansa jutun asianomistaja. Poliisimies kuitenkin katsoo, että HS:n jutussa hänestä kerrottiin valheellisia asioita ja hänet saatiin näyttämään hyväksikäyttäjältä.
– Artikkeli ja siinä tosiasioina esitetyt tiedot otsikointeineen ovat karkean halventavia, sensaationhakuisia ja asiasisällöltään totuudenvastaisia, miehen korvausvaatimuksessa sanotaan.
Poliisimies vaatii syytetyiltä 30 000 euron kärsimyskorvauksia. Häntä kuultiin oikeudessa eilen suljetuin ovin.
Toimittaja Teittistä edustava asianajaja Kai Kotiranta sanoi oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä asiaesittelyssään, ettei artikkeli sisällä valheellisia tai vääriä tietoja. Tiedot pitävät paikkansa, hän sanoi.
Kotiranta nosti esille, ettei syyttäjä ole tuonut esille, mitä se tarkalleen pitää valheellisena väitteenä tai vihjauksena. Artikkelissa ei ole väitetty eikä siitä perustellusti synny mielikuvaa, että poliisimies olisi syyllistynyt rikokseen, Kotiranta sanoi. Hän kuvasi artikkelia poikkeukselliseksi ja yhteiskunnallisesti merkittäväksi. Sen tarkoitus oli hänen mukaansa tuoda esille haavoittuvassa asemassa olevien poikien ja nuorten miesten tilannetta.
Helsingin Sanomat seisoo edelleen jutun takana, kommentoi nykyinen vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi syytteiden noston aikaan viime lokakuussa.