"Kansantasavalloissa" asuu noin kolme miljoonaa ihmistä
Itä-Ukrainassa sijaitsevalla Donbassin alueella on taisteltu jo liki kahdeksan vuotta. Donbassissa sijaitsevien Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden ja Ukrainan välisessä sodassa on kuollut yli 14 000 ihmistä.
Venäjä-mieliset separatistit järjestivät Donetskin ja Luhanskin alueilla vuonna 2014 ”kansanäänestykset”, joiden jälkeen alueille julistettiin niin sanotut kansantasavallat.
Venäjä on nyt ainoana valtiona tunnustanut nämä ”kansantasavallat”. Niissä asuu yhteensä noin kolme miljoonaa ihmistä, joista valtaosa venäjänkielisiä.
Historiallisesti Donetskin ja Luhanskin alueet ovat laajempia kuin vain nykyiset Venäjään rajautuvat separatistialueet. Noin kaksi kolmasosaa Donetskin ja Luhanskin alueista on Ukrainan keskushallinnon hallinnassa.
Ukrainan itäosaan on neuvoteltu rauhaa useasti, ja myös tulitaukoja on julistettu useasti. Venäjän tukemia separatistialueita ja Ukrainan hallinnassa olevia alueita erottaa nykyisellään niin sanottu kontaktilinja, jota Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on ollut tarkkailemassa. Kontaktilinjasta sovittiin Minskin sopimuksessa vuonna 2015.
Separatistialueiden ”kansantasavalloissa” on luotu omaa lainsäädäntöä ja muun muassa koulukirjat on vaihdettu venäjänkielisiin. Ukraina puolestaan lopetti sodan alkaessa muun muassa eläkkeiden ja sosiaaliavustusten maksamisen alueille.
Venäjä on jo useamman vuoden ajan myöntänyt separatistialueiden asukkaille passeja. Passeja on myönnetty useita satoja tuhansia.
Donbassin alue vastasi ennen sotaa neljäsosasta Ukrainan viennistä. Alueen talous on sittemmin kärsinyt suuresti.