Kansanedustajilta yhteinen lakialoite: Tahdonvastainen sterilointi lopetettava

Eduskunta

Kansanedustajat Silvia Modig (vas), Susanna Huovinen (sdp), Saara-Sofia Sirén (kok), Hanna Kosonen (kesk), Touko Aalto (vihr) ja Stefan Wallin (rkp) ovat allekirjoittaneet yhteisen lakialoitteen transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muuttamisesta.

Kansanedustajat haluavat poistaa laista vaatimuksen siitä, että sukupuoltaan korjaavan henkilön olisi oltava steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön.

He pitävät esittämäänsä lakimuutosta teknisesti pienenä, mutta ihmisoikeusnäkökulmasta suurena asiana, joka on jäänyt hallitukselta hoitamatta.

Edustajat kokevat, että translaki kaipaa myös laajempaa uudistusta, ja ovat jättäneet aiheesta kirjallisen kysymyksen. 

– Hallitus hyväksyi tällä viikolla tasa-arvo-ohjelman. Valitettavasti translain uudistusta ei ole mukana. Siksi päätimme tehdä tästä lakialoitteen, kertoo Silvia Modig.
 
– Olen iloinen, jos voimme lakialoitteella saada vauhtia hallitukseen tässä pienessä, mutta monille merkityksellisessä asiassa, toteaa ex-ministeri Susanna Huovinen.
 
– Sukupuolen korjaamiseen liittyvä pakkosterilisaation kaltainen räikeä ihmisoikeusloukkaus ei kuulu vuoden 2016 Suomeen, sanoo puolestaan Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto.
 
– On tarpeellista, että translakia uudistetaan hallituksen toimesta kokonaisuudessaan. Tämän lakialoitteen tarkoituksena on kuitenkin korjata räikeä ihmisoikeusloukkaus mahdollisimman pian ja täten vahvistaa suomalaisten perus- ja ihmisoikeuksia, kansanedustajat kiteyttävät.

Muiden kansanedustajien nimienkeruu lakialoitteeseen alkaa nyt, ja allekirjoittaneet rohkaisevatkin muita edustajia lähtemään mukaan aloitteeseen.