Kaivostoiminnan ympäristönormeja pitää tiukentaa, sanoo keskustameppi Pekkarinen – "Luonnonvaroja on hyödynnettävä kestävästi"

Kaivokset

Kaivostoimintaan liittyviä ympäristönormeja tulee tiukentaa, katsoo keskustan europarlamentaarikko ja entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen Suomenmaan blogissaan.

– Kun meillä on Suomessa näitä luonnonvaroja, meidän velvollisuutemme on hyödyntää niitä kestävästi. Tässä tarkoituksessa runsaat kymmenen vuotta vanhaa kaivoslakia, joka paransi jo paljon vuoden 1962 vanhaa lakia, on syytä edelleen parantaa, Pekkarinen kirjoittaa.

Pekkarinen toimi elinkeinoministerinä Vanhasen II hallituksessa, jossa kaivoslaki edellisen kerran uudistettiin.

– Uutta kaivoslakia ei säädetty helpottamaan kaivostoimintaa. Sen yksi uusi merkittävä muutos oli maanomistajien ja muiden asianosaisten nykyistä kattavampi ja imperatiivisempi kuuleminen ”valtauksesta” etsintälupaan ja kaivoksen luvitukseen saakka. Vanhassa laissa tilanne oli toinen.

Pekkarinen pahoittelee sitä, että suomalainen pääoma jätti aikoinaan kaivostoiminnan valtaviin investointeihin liittyvien riskien vuoksi.

Keskustameppi huomauttaa, että kongolaisissa kaivoksissa ei ole tietoakaan ihmisarvosta. Elinympäristöä pilataan hirvittävin seurauksin, eivätkä Chile tai Kiinakaan ole mallimaita.

– Ajatus, että kohta me ajelemme tällä tavalla tuotetuilla sähkömoottoreilla ja suljemme silmämme lapsityövoimalla toimivasta epäeettiseltä ja ympäristöä pilaavasta kaivostoiminnasta maailmassa, tuntuu pahalta.