Kaikkosen palkansaaja-keskusta puolusti naisia palkkakuopan kaivajilta – hallitusrintama heilutteli Esko Aho -korttia
Palkansaajien asioissa Antti Kaikkosen johdolla profiiliaan nostanut keskusta antoi työnäytteen sektorilta, kun eduskunta pääsi keskustelemaan opposition palkkamallivälikysymyksestä.
Keskusta ja muu oppositio katsoivat hallituksen suistavan esityksellään naisvaltaiset alat palkkakuoppaan, kun valtakunnansovittelija ei voisi enää tehdä vientialan linjan ylittäviä sovintoehdotuksia.
Kaikkonen arvosteli hallitusta siitä, että se on itse tulehduttanut neuvotteluilmapiirin työmarkkinoilla ja tehnyt sopimisen sitä kautta vaikeaksi. Hän huomautti, että hallitusohjelmassakin puhutaan suorasukaisesti lain säätämisestä eikä mistään sopimisesta.
– Nyt syntyy jäykkä malli, joka ei ole reilu hoitajille, opettajille eikä päiväkotien työntekijöille. Mutta kyllä se koskee muitakin: sotilaita, poliiseja, vaikka raksan duunareita.
Keskustajohtaja näki hallituksen lisäävän epävarmuutta juuri vaikeiden työehtoneuvottelujen alla.
– Minusta tämä teidän toimintatapanne ei ole viisas eikä reilu, vetäkää tämä lakinne pois.

Hallitusrintamasta yritettiin horjuttaa keskustaa entisen keskustajohtajan ja pääministerin Esko Ahon puheilla Ruotsin vientivetoisen palkkamallin puolesta. Keskustasta vastattiin, ettei hallituksen lakiin perustuva viritys ole mikään Ahon kehuma Ruotsin malli.
– Siellä nimittäin tämä asia perustuu luottamukseen ja sopimiseen. Te siis noukitte rusinoita pullasta, mutta se ei kyllä vie Suomea eteenpäin, Olga-Oinas Panuma (kesk.) näki.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen sanoi, ettei ole yllättynyt siitä, että vasemmisto vastustaa esitystä, mutta kylläkin siitä, että keskusta on asettunut vasemmisto-opposition yhteiseen rintamaan.
– Hyvät keskustalaiset, te olette nyt väärällä puolella ja tulkaa sieltä vasemmiston kainalosta nyt pois, hän vetosi.
Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen vastasi, että keskusta valitsee puolensa asioiden mukaan.
– Me haluamme oikealla asialla, tehdä hyvää politiikkaa, emme väärää politiikkaa.
Kurvinen näki, että Orpon hallituksen lääkkeillä maan tila ei parane, minkä näkee konkurssien määrästä ja työllisyyden ja talouden luvuista.
Työministeri Arto Satonen (kok.) tulkitsi keskustan kannaksi, että esitys on vain väärällä tavalla tehty.
– Eli kun Ruotsissa tämä on tuotu asetuksella ja meillä tuodaan lailla, niin se teidän viestinne on se, että se on väärin sammutettu.
Satonen näki, että sopimustietä on kyllä tarjottu, mutta SAK lähti melkein heti pöydästä pois.
– Kun sitä neuvottelutietä ei ole mahdollista nyt tehdä, niin meidän on nyt edettävä tämän lain mukaan, jotta me varmistetaan Suomen viennin kilpailukyky ja julkisen sektorin kantokyky.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen kyseli Satoselta, olisikohan hallituksen omassa toiminnassa jokin kenties vaikuttanut siihen, että sopimisessa ei ole edetty. Tynkkynen kysyi, nähdäänkö hallituksessa, että Suomessa sopimisen aika on nyt jätetty taaksepäin ja tästä eteenpäin työmarkkinoiden asioita ratkaistaan poliitikkojen käsiohjauksella ja lainsäädännöllä.
Keskustan Tuomas Kettunen huomautti, että Ruotsissa nimenomaan työmarkkinajärjestöt itse sopivat tavasta, jolla vientialat huomioidaan.
– Ja kyllä, Suomessa on ollut tapana jo Kekkosen ajoista lähtien sopia, mutta nyt Orpon hallitus toimii väärällä tavalla. Tällainen repivä laki tuodaan eduskuntaan juuri, kun palkkaneuvottelut ovat käynnissä.
Markus Lohi (kesk.) arveli esityksen johtavan pitkiin lakkoihin, kun kiistoja ei enää viedä valtakunnansovittelijan ratkaistavaksi.
– Sekö on yhteiskunnan kokonaisetu? Ei ole, Lohi napautti.
Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo sanoi, ettei ymmärrä, mihin tarvitaan lakia, joka romuttaa koko valtakunnansovittelijan viran.
– Entä mitä tapahtuu, kun vientiteollisuus joutuu supistamaan palkkojaan: lasketaanko tällöin muidenkin sektorien palkat alas samalle tasolle?

Harkimo huomautti, että vientivetoinen malli on ollut käytössä ja voimassa 1960-luvulta asti, ja se on toiminut paria poikkeusta lukuun ottamatta.
– Niitä poikkeuksia ovat olleet rakentamassa kokoomuslaiset tekijät, ensin pääministeri ja sitten työmarkkinajohtaja, ja nyt EK ja kokoomus haluavat estää nämä poikkeukset erityisellä lakiesityksellä. Tässä ei ole mitään järkeä, Harkimo näki.
Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.