Kaikkonen: Kotitalousvähennyksen leikkauksen ajoitus on erittäin huono
Kotitalousvähennyksen alasajo käy kalliiksi, varoittaa keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
Lausuntokierroksella olevan suunnitelman mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus leikkaa kotitalousvähennyksen enimmäismäärää 2 250 eurosta 1 600 euroon, vähennysprosenttia leikataan 40 prosentista 35 prosenttiin ja palkkojen kohdalla 15 prosentista 13 prosenttiin. Vähennyksen omavastuu nousee 100 eurosta 150 euroon.
Kaikkonen pitää rajuja leikkauksia kotitalousvähennykseen harkitsemattomina niin kotien kuin kansantaloudenkin kannalta.
– On iso riski, että kotitalousvähennyksen tuomia työpaikkoja menetetään kokonaan, ja että osa työstä siirtyy harmaan talouden piiriin. Hallituksen hakema 100 miljoonan euron säästö voi jäädä haaveeksi, Kaikkonen sanoo tiedotteessa.
Kaikkonen muistuttaa, että kotitalousvähennystä on käytetty esimerkiksi kotien remontteihin, lastenhoitoon, siivoukseen ja erilaisiin asennuksiin.
– Nyt hallitus lätkäisee näiden töiden teettämiselle tuntuvan veronkorotuksen, jonka haitat uhkaavat olla hyötyjä suuremmat.
Kaikkosen mukaan kotitalousvähennyksen leikkaus uhkaa ensi vuoden alusta syöstä taantumaan senkin vähäisen rakentamisen, joka vielä on kohtuullisesti pärjännyt eli korjausrakentamisen.
– Suhdannemielessäkin ajoitus on erittäin huono.
– Kotitalousvähennyksen leikkaus, arvonlisäverotuksen ennätyskorotukset ynnä muut yrittäjyyttä sekä työllisyyttä heikentävät veropäätökset hidastavat Suomen nousua. Talouskasvun jarruttaminen hallituksen toimesta ei ole hyväksi kodeille eikä kansantaloudelle, Kaikkonen toteaa.
Hän otti asiaan kantaa Keravalla Uuden ajan rakentamisen festivaalien paneelissa tiistaina.
Oppositiojohtaja kannustaa hallitusta tutustumaan keskustan talousvaihtoehtoon.
Keskusta ehdottaa kehysvaihtoehdossaan muun muassa arvonlisäverotuksen alarajan korottamista 30 000 euroon, yrityksen sisään jätettävien voittojen verottamista kevyemmin kuin ulos jaettavia voittoja, sekä hallituksen kaavaileman suuryritysten investointien verohyvityksen ulottamista myös pienten ja keskisuurten yritysten investointeihin.
Puolue myös peruisi hallituksen tekemät suurituloisimpien veronkevennykset palauttamalla solidaarisuusveron alarajan entiselleen.