Kahdeksan lapsen kansanedustaja-isä Markus Lohi kertoo videolla isyydestä ja paljastaa mokankin, joka nuorille vanhemmille sattui

Isänpäivä

Lappilaiskansanedustaja Markus Lohi (kesk.) valmistautuu viettämään 25. isänpäiväänsä.

Kahdeksan lapsen isä ja jo papaksikin ehtinyt Lohi kertoo Maarit Simoskan toimittamalla Youtube-videolla kokemuksiaan isyydestä ja muistojaan matkan varrelta.

Lohi ja Riikka-vaimo saivat ensimmäisen lapsensa Jalmarin nuorina opiskellessaan Lapin yliopistossa. Tuolloin Lohi oli useamman kuukauden kotona hoitamassa vauvaa, jotta Riikka sai jatkaa opintojaan.

Esikoisen syntymä oli luonnollisesti merkittävä asia, mutta Lohi kertoo jokaisen lapsen syntymän olleen hänelle eräänlainen murros.

– Se on tarkoittanut, että perheessä on uusi jäsen, josta pitää kantaa vastuuta.

Yhden virhearvionkin Lohi paljastaa videolla.

Nuoret vanhemmat antoivat esikoiselleen ensimmäistä kertaa kiinteää ruokaa ohjeiden mukaisesti kolmen kuukauden ikäisenä. Poika söi hienosti ja vanhemmat innostuivat. Kerralla meni koko purkki.

– Seurauksena olivat kovat vatsavaivat, Lohi kertoo.

Lapset ovat olleet Lohen perheelle rikkaus.

– Totta kai lapsiperheen arkeen varsinkin silloin, kun lapset ovat pieniä, liittyi paljon voimakkaita tunteita. Mentiin ylös ja alas. Päällimmäisenä ovat kuitenkin myönteiset ajatukset.

Lohi ei kiistä, etteikö lapsista olisi paljon vaivaakin.

Kansanedustaja ei kuitenkaan koe, että olisi vaimonsa kanssa joutunut uhrautumaan lasten vuoksi. Aikaa on varattu myös parisuhteelle.

– Olemme ajatelleet, että kun vanhempien suhde voi hyvin, lapsetkin voivat hyvin.

Kansanedustajana Lohi joutuu olemaan paljon poissa perheensä luota. Huono omatunto vaivaa sen vuoksi joka viikko.

– Ei pelkästään se, että olen kotoa pois, vaan se että kun päivät ovat niin pitkiä Helsingissä, en ehdi olla riittävästi yhteydessä niihinkään lapsiin, jotka ovat muuttaneet pois kotoa.

Isänpäivän aamuna lapset ja vaimo tulevat onnittelemaan ja laulavat laulun. Aamupalaa on sitä ennen katettu keittiöön valmiiksi ja yhdessä nautitaan tavallista runsaampi aamiainen.

Erityisesti kansanedustaja-isää ilahduttavat lasten kortit. Vuosien varrella hän on säästänyt ne kaikki. Kortteja katsellaan yhdessä ja välillä nauretaankin.

– Iso kasa on myös eduskunnassa, Lohi kertoo.