Jungner hehkuttaa Yle-gatessa ryöpytettyä päätoimittajaa: "Journalistisen etiikan läpitunkema – ainoa puute lienee empaattisuus"
Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen saa tukea Ylen entiseltä toimitusjohtajalta Mikael Jungnerilta.
Jääskeläisen nykyiseen työtehtäväänsä aikanaan palkannut Jungner väittää Uuden Suomen blogissaan , että tämä on poikkeuksellinen lahjakkuus ja yksi keskeisistä henkilöistä Ylen nykyisen kukoistuksen takana.
Jääskeläistä on syytetty viime päivinä julkisuudessa sensuurista, sillä hän on suitsinut Ylen uutisointia pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esteellisyysjupakassa sekä tämän omistuksiin liittyvässä uutisoinnissa.
Sosiaalisessa mediassa on jopa vaadittu Jääskeläisen eroa tehtävästään.
Ylen kokenut politiikan toimittaja Riikka Uosukainen epäili Twitterissä , että tämä saattaa olla myös Ylen sisäisiä keskusteluja julkisuuteen vuotaneiden toimittajien tavoite.
Jungner sanoo kirjoituksessaan, että vielä vuosikymmen sitten Yle oli verkkomaailmassa ajastaan jäljessä oleva tappiollinen toimija, jonka uutisten hankinta perustui pääasiassa STT:n palveluihin.
– Tänään YLEä pidetään yleisesti jopa liian vahvana journalistisena toimijana (…) YLE on paitsi Suomen vahvin uutismedia, myös eurooppalaisittain kärkikastia yhdessä BBC:n ja SVT:n kanssa. Talous on tasapainossa.
Hänen mielestään Ylen nousu perustuu erityisesti Yle Julkaisujen entisen johtajan Olli-Pekka Heinosen ja strategisen johtajan Jari Lahden sekä Atte Jääskeläisen strategiseen osaamiseen.
– Aten pois vaatiminen olisi kuin vaatisi Steve Jobsia ulos Applelta. YLEn kilpailijoille arvokas voitto, YLEn ystäville karvas tappio, Jungner vertaa.
Jungner korostaa palkanneensa Jääskeläisen aikoinaan johtamaan YLE:n uutistoiminnan muutosta ja työskennelleensä tämän kanssa vuosia.
– Arvostan Attea suuresti ja olen toki samalla jäävi häntä arvioimaan. Silti väitän, että somessa nyt leviävät vihjaukset Aten keskustalaisista motiiveista ovat katteettomia ja väärään ihmiskuvaan perustuvia.
– Atte on äärimmäisen arvo-ohjautuva ja journalistisen etiikan läpitunkema. Ainoa puute lienee Aten empaattisuus. Hän kun näkee ja tuntee myös mediamyllerryksen kohteen inhimillisen ulottuvuuden, journalismin kohteen paineet ja tuskan. Siitä kumpuaa nytkin nähty kohtuuden eetos. Tuon puutteen soisi yleistyvän laajemminkin päätoimittajakunnassa, Jungner kirjoittaa.
Ylen ympärillä viime päivinä käyty kuohunta kertoo Jungnerin mielestä yhtiön tekemisen prosesseissa ja työkulttuurissa olevista ongelmista.
Hänen mielestään ongelmia ei kannata henkilöidä, koska henkilövaihdokset eivät useimmiten ratkaise niitä.
– Päinvastoin, se hidastaa ongelman ratkaisua luomalla illuusion siitä, että henkilövalinta korjaisi systeemi-ongelmia. YLEn tämän hetkisen journalistisen haasteen ratkaisu löytyy viilaamalla talon sisäisen journalistisen vuorovaikutuksen rutiineja.
Jungnerin mukaan työn arvo syntyy nykyään erityisesti työssä oppimisesta, joka tapahtuu ongelmia ratkaistessa. Siksi hänen mielestään vaikeissa paikoissa ei pitäisi ryhtyä spekuloimaan sillä, kenen täytyy lähteä.
– Nyt kannattaa rauhoitaa YLEn liepeillä käytävä keskustelu siitä, kuka nauttii kenenkin luottamusta, kuka on tehnyt mitäkin, mitä motiiveja kullakin on tai kenen nyt pitäisi vetää johtopäätöksi. Sen sijaan kannattaa jättää menneet sivuun, katsoa työkavereita ja pomoja tiukasti suoraan silmiin ja ratkaista nämä ongelmat. Ei se sen kummempaa ole.
– Nyt käynnissä oleva myllerrys saattaa parhaimmillaan synnyttää huomattavsti entistä vahvemman YLEn, sikäli kun kaikilla on malttia ottaa tämä haaste rakentavasti vastaan, Jungner kannustaa.