Juha Sipilä: aktiivimalli kakkonen selkeyttää käytäntöjä

Työttömyys

Pääministeri Juha Sipilä puolustaa Uutissuomalaisen haastattelussa aktiivimalli kakkosta sanomalla, että kyse on ainoastaan nykyisen lainsäädännön selkeyttämisestä. Aktiivimalli kakkosella ei Sipilän mukaan pyritä vaikuttamaan työllisyysasteeseen.

– Meillä on nykylainsäädännössä vaatimus, että työttömän pitää osoittaa aktiivisuutensa hakea työpaikkoja, Sipilä muistuttaa.

Maakuntauudistus siirtää nykyiset TE-keskusten työvoimapalvelut maakunnille, joten lainsäädäntöä ja sen kirjavaa soveltamista on Sipilän mukaan selkeytettävä.

– Lain soveltaminen on nyt hyvin kirjavaa. Joissakin paikoissa annetaan sanktioita helpommin kuin toisessa. Siihen tulee selkeät kriteerit, mitä työttömältä odotetaan, Sipilä sanoo.

Osatyökykyisille on Sipilän mukaan mahdollistettava se, että toimentulo tulee osittain sosiaaliturvasta ja osittain omaa työkykyä vastaavasta palkan osuudesta.

On paljon ihmisiä, jotka eivät pysty huolehtimaan itsestään ja ansaitsemaan omaa elantoa. Sipilä sanoo, että heistä on pidettävä huolta ja että on tarvetta nostaa vastikkeettoman perusturvan tasoa.