Jäsenyyden tavoittelussa alkoi pitkä odotus

Nato-jäsenyys

Suomen Nato-jäsenyyden tavoittelussa päätöksenteko on siirtynyt kotimaasta sotilasliitto Natoon. Samalla on alkanut uusi osio monivaiheisessa hakuprosessissa, joka kestää vielä mahdollisesti useita kuukausia.

Päätös hakemisesta sinetöitiin Suomessa tiistaina, ja keskiviikkona jäsenyyshakemus toimitettiin Brysseliin.

Seuraavaksi odotetaan kutsua liittymiskeskusteluihin. Niitä varten on perustettu Suomen neuvotteluvaltuuskunta, jota johtaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Nato-virkamies on kuvannut keskusteluja ”vihkivalojen vannomiseksi”. Tapaamisessa on tarkoitus lähinnä varmistaa, että hakijamaa ymmärtää, mihin on sitoutumassa. Liittymiskeskustelujen ennakoidaan sujuvan nopeasti.

Keskustelujen jälkeen Suomen on määrä vastata aiekirjeellä, jolla se vahvistaa olevansa valmis sitoumuksiin. Nato-maiden suurlähettiläät allekirjoittavat sen jälkeen Suomen liittymispöytäkirjan. Samalla Suomesta tulisi Naton tarkkailijajäsen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on arvioinut, että liittymispöytäkirja voitaisiin allekirjoittaa noin kahden viikon kuluessa siitä, kun hakemus on saapunut Natoon.

Mahdollinen jäsenyys on sen jälkeen vahvistettava eli ratifioitava 30 Nato-maassa kansallisella tasolla. Vaiheen on arvioitu kestävän kuukausista jopa vuoteen.

Lopuksi vielä Suomessa eduskunta päättäisi Natoon liittymisestä täysistunnossa.