Jaakko Iloniemi Trumpista: –Presidentti on mahtava mies, mutta ei hän ole sama asia kuin Yhdysvallat–

Ulkomaat

Tähän on Donald Trumpin myötä tultu: veteraanidiplomaatti Jaakko Iloniemi joutuu toteamaan, ettei Yhdysvaltain presidentin sanomisiin voi – tai ainakaan kannata – suhtautua heti ihan vakavasti.

Entinen Washingtonin suurlähettiläs tiivistää neuvonsa Yhdysvaltain kanssa tekemisissä oleville nykypäättäjille pariin sanaan: ottakaa rauhallisesti.

– Jos olisin nyt virassa, suhtautuisin lausuntoihin hyvin varovaisesti. En esittäisi happamia kommentteja, en lähtisi kannattamaan. Toteaisin, että tällaisia hän nyt puhuu, Iloniemi sanoo STT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa kansainväliset suhteet ovat perinteisesti olleet Yhdysvaltain presidentin vahva alue, josta ei ole lausuttu mitään ilman huolellista ennakkoharkintaa ja muotoilua.

– Mutta tässä on presidentti, joka ei tunne tarvetta sellaiseen.

On siis opeteltava ainakin aluksi suhtautumaan maailman mahtavimman johtajan puheisiin varauksella ja odottamaan, mitä niistä todella seuraa – vai seuraako mitään.

Tai mitä Trump kenties kolmen viikon päästä asiasta sanoo?

– Määrätietoisten ohjelmallisten puheiden ja todellisuuden välillä ei tietysti voi loputtomiin olla erilaisuutta, jotta uskottavuus säilyisi, Iloniemi myöntää.

Iloniemi arvioi yhdessä Rene Nybergin ja Petri Hakkaraisen kanssa kirjoittamassaan kirjassa ”Trump, Putin, Merkel ja Suomi”, että presidentinvaihdos tuskin tuo radikaalia käännettä Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Syy siihen on yksinkertainen – Yhdysvaltain strateginen asema ei ole muuttunut eikä liioin toimintaympäristö. Edut ovat ennallaan, kirjassa perustellaan.

Sovinnollisemmat lausunnot Kiinasta ja Natosta vihjaavat siitä, että Trumpin ulkopoliittinen linja on jo irtautunut vaalikampanjapuheista.

Iloniemen mukaan Trumpin osaaminen kansainvälisestä politiikasta on heikkoa ja voi olla, että hän jättää omien kannattajiensa kannalta vähemmän tärkeät kysymykset Natosta ja Euroopasta asiantuntevammille avustajille.

– Ainakin se olisi toivottavaa, Iloniemi naurahtaa.

Yhdysvaltain ulkopoliittisen linjan etsijät seuraavatkin tarkkaan puolustusministeri James Mattisin ja varapresidentti Mike Pencen esiintymisiä Euroopassa.

– Mutta sitä ei tiedetä kovin pian, missä määrin ne edustavat presidentin politiikkaa, Iloniemi sanoo.

Sekavasta tilanteesta huolimatta Iloniemi ei näe tarvetta Suomelle arvioida perusteellisesti uudelleen suhdettaan Yhdysvaltoihin.

– Presidentti on tietysti mahtava mies, mutta ei hän ole sama asia kuin Yhdysvallat. Siellä tehdään kyllä politiikkaa muuallakin kuin Valkoisessa talossa.

Oikeuslaitos ja keskuspankki ovat varteenotettavia vastavoimia presidentille. Eikä kongressivaaleihin ole enää kahta vuotta.