Italialaispankit hermostuttavat koko Euroopassa
Italian pankkikriisi on vakava paikka koko euroalueelle.
Pitkään jatkunut epävarmuus pankkien kunnosta on vihdoin päättymässä, kun markkinoilla päästään viikonloppuna analysoimaan Euroopan pankkiviranomaisen stressitestien tuloksia.
Testattavana on kaikkiaan 51 suurinta pankkia 15 eri maasta, mutta huomio kiinnittyy erityisesti italialaisiin.
Huolen kohteena on varsinkin yksi maailman vanhimmista pankeista Monte dei Paschi di Siena.
Heikkolaatuisten lainojen kanssa kamppailevien italialaispankkien on pelätty horjuttavan taloutta koko euroalueella.
Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio arvioi, ettei italialaispankeista välttämättä käynnisty uutta finanssikriisiä, mutta iso haaste ne ovat koko euroalueelle.
– Tämä ei ole samanlainen systeemiriski, mutta iso haaste ja sotkisi eurooppalaista taloutta. Italiankin pankit ovat verkottuneet muiden pankkien kanssa maailmalla.
Italian rahoitusjärjestelmä natisee, koska maan pankeilla on valtava määrä järjestelemättömiä saamisia eli lainoja, joita pankin asiakas ei ole hoitanut sovitusti.
Niitä arvioidaan olevan jopa 360 miljardin euron edestä.
– Tämä on 17 prosenttia pankkien antamista kaikista lainoista. Suomessa pankkien järjestelemättömät saamiset ovat kaikista lainoista alle prosentin, Ritakallio vertaa.
Järjestelemättömistä luotoista noin kolmasosa muuttuu hänen mukaansa perinteisesti luottotappioksi.
Ritakallio arvioi, että italialaispankkeihin tarvittaisiin näin omaa pääomaa lisää 30–40 miljardia euroa.
Pankit ovat yrittäneet paikata pääomavajetta ensisijaisesti markkinarahoituksella, mikä on osoittautunut kuitenkin hyvin vaikeaksi.
Pääministeri Matteo Renzi yrittääkin löytää tavan pankkien tukemiseksi ilman, että maa rikkoo EU-sääntöjä.
Poliittisesti tilanteen tekee erityisen hankalaksi se, että monet kotitaloudet ovat sijoittaneet pankkien joukkovelkakirjalainoihin.
Stressitestien tulosten on pelätty aiheuttavan voimakkaita liikkeitä osake- ja korkomarkkinoille, minkä takia Euroopan pankkiviranomainen EBA ajoitti tietojen julkaisun juuri perjantai-iltaan.
Italialaispankkien osakkeet ovat romahtaneet vuoden aikana jo yli 50 prosenttia, Monte dei Paschi di Sienan jopa yli 80 prosenttia.
Testeissä arvioidaan pankkien pääomarakennetta ja kykyä kantaa riskiä eri tilanteissa.
Edellisen kerran kattavat stressitestit tehtiin vuonna 2014.
Tällä kertaa testissä ei ole läpäisyrajaa, eli pankit eivät reputa tai läpäise testiä.
– Stressitestit ovat analyyttinen työkalu, jolla pyritään arvioimaan ja vertaamaan johdonmukaisesti pankkien kestävyyttä shokeille. Se on arvokasta tietoa paitsi pankeille itselleen myös valvojille, sijoittajille ja medialle, selittää Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen.
Muista eurooppalaispankeista huomio kiinnittyy skandaalien ryvettämään Deutsche Bankiin, joka vastikään julkisti romahtaneen tuloksen alkuvuodelta.
Suomessa toimivista pankeista mukana ovat OP, Nordea ja Danske Bank, joiden taseet ovat olleet vahvassa kunnossa.
Alhainen korkotaso on kuitenkin heikentänyt kaikkien pankkien liiketoiminnan näkymiä, koska tuottoa ei synny.
– Tästä eteenpäin pankkien raportoimia tuloksia tullaan katsomaan tosi tarkalla silmällä tästä näkökulmasta, kertoo Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.