IS: Moni vihreä vaikuttaja olisi valmis lähtemään hallituksesta, jos riittäviä ilmastotoimia ei saada aikaan budjettiriihessä

Monia vihreitä poliitikkoja kuitenkin huolettaa puolueen ”ikuisen eroajan” maine
Vihreät

Vihreiden vaikuttajista lähes puolet olisi valmiita eroamaan hallituksesta, jos riittäviä ilmastotoimia ei saada aikaan syksyn budjettiriihessä. Tieto ilmenee Ilta-Sanomien kyselystä.

Vastaajista 48,6 prosenttia oli sitä mieltä, että vihreiden pitäisi lähteä kävelemään hallituksesta, jos loppuja hallitusohjelmaan kirjattuja ilmastotoimia ei saada riihessä eteenpäin. 20 prosenttia vastaajista pysyisi hallituksessa, vaikka ilmastotoimia ei saataisi vielä aikaan.

Kyselyyn tosin vastasi vain 35 vihreää vaikuttajaa. Kysely lähetettiin 109:lle vihreiden kansanedustajalle, europarlamentaarikolle, puoluevaltuuskunnan ja puoluehallituksen jäsenelle sekä vihreiden piirijärjestöjen, valtakunnallisten yhdistysten ja työryhmien johdolle.

Kyselyn avoimissa vastauksissa korostetaan, että jos hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita ei pystytä noudattamaan, ei hallituksessa ole järkeä olla.

– Kyse on myös siitä, voidaanko hallitusohjelmaan ja yhteistyöhön muiden hallituspuolueiden kanssa luottaa, eräs vastaaja kirjoittaa.

Monia vastaajia huolettaa se, mitä sitten tapahtuu, jos vihreät lähtisi hallituksesta. Moni pelkää, että ilman vihreitä ilmastotoimet jäisivät nykyistäkin vähäisemmiksi. Erityisesti vastaajia pelottaa kokoomuksen ja perussuomalaisten mahdollinen hallitusyhteistyö, jota yksi vastaaja luonnehtii ”ilmaston kannalta kestämättömäksi”.

Joitakin vastaajia huolettaa myös vihreiden maine. Jos puolue eroaisi jälleen kerran hallituksesta, voisivat muiden puolueiden halut yhteistyölle olla jatkossa heikommat.

Hallitus on tehnyt noin puolet hallitusohjelmaan kirjatuista ilmastotoimista, joilla se pyrkii saavuttamaan tavoitteen hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä. 

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi kuitenkin heinäkuussa Porin SuomiAreenassa, että ilmastopolitiikan tulee olla riittävän kunnianhimoista, jotta puolue voi pysyä hallituksessa.

Ohisalon jatkolle puolueen johdossa vihreät vaikuttajat antavat IS:n kyselyssä laajamittaisen tuen.