Ilmatieteen laitoksen kiinalaistutkija pidätetty Kiinassa, kertoo ihmisoikeusjärjestö
Suomen Ilmatieteen laitoksella tohtoritutkijana työskentelevä Wang Zhan on ollut pidätettynä Kiinassa jo yli kaksi kuukautta, kertoi muun muassa kiinalainen ihmisoikeusjärjestö Chinese Human Rights Defenders Twitterissä maanantaina.
Wangia epäillään valtion vastaisesta toiminnasta, josta voi saada jopa kymmenen vuoden tuomion.
Tällainen epäily on voinut aiemmin liittyä esimerkiksi siihen, että epäilty on kritisoinut Kiinan hallintoa julkisesti. Wang on Kiinan kansalainen.
Wang otettiin kiinni 15. lokakuuta, kun hän palasi Kiinaan. Tutkija on ollut vangittuna siitä saakka Liaoningissa Kiinan koillisosassa.
Ilmatieteen laitoksen sivuilta löytyvän ansioluettelon mukaan Wang on tutkinut muun muassa ikiroutaa ja eteläisen valtameren ilmastoasioita.
Tohtoriksi Wang on väitellyt Monashin yliopistosta Australiasta vuonna 2016. Ilmatieteen laitoksen tohtoritutkijana hän aloitti helmikuussa 2019.
Sitä ennen hän on työskennellyt Yonsein yliopistossa Etelä-Koreassa vuosina 2016–2018 ja Dalianin luonnonhistoriallisessa museossa Kiinassa vuosina 2011–2012.
Ilmatieteen laitoksen hallintojohtaja Marko Viljanen kertoi tiistaina STT:lle olevansa tietoinen Wangin pidätyksestä.
– Valitettavasti meillä ei ole sen enempää tietoa kuin mitä on julkisuudessa ollut esillä. Olemme tietoisia tästä tapauksesta, mutta ei meillä ole edes sellaista tietoa, että pystyisimme vahvistamaan asian, Viljanen sanoi.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli miljoona uiguuria on Kiinassa suljettu leireille, jotka tosiasiassa ovat tiukasti vartioituja vankileirejä.
Viljanen ei myöskään osannut sanoa, koska Ilmatieteen laitos on ollut edellisen kerran yhteydessä Wangiin.
– Hän on normaalisti ollut meillä töissä, ja sen myötä olemme pitäneet yhteyttä. Yhteydenpito riippuu aina ihmisestä ja työtehtävästä, mutta yksittäisiä henkilöitä koskevia asioita emme voi kommentoida, Viljanen jatkaa.
Wangin pidätyksestä kertoi ensin Helsingin Sanomat.
Kiinan suurlähetystö Helsingissä kertoi tiistaina STT:lle sähköpostilla, ettei heillä ole tällä hetkellä kerrottavaa pidätyksestä.
Toisinajattelijoiden ja Manner-Kiinaa kritisoivien tai vastustavien pidätykset ovat suhteellisen yleisiä Kiinassa.
BBC kertoi viikonloppuna, että Hongkongin kesällä alkaneissa mielenosoituksissa on tehty yli 6 000 pidätystä.
Myös Luoteis-Kiinassa Xinjiangin maakunnassa elävien uiguurien tilanne on puhuttanut viime aikoina.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan yli miljoona uiguuria on Kiinassa suljettu leireille, jotka tosiasiassa ovat tiukasti vartioituja vankileirejä. Kiina väittää leirien olevan uudelleenkoulutusleirejä.
Toimittajat ovat olleet yhtälailla ahtaalla Kiinassa.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön tiistaina julkaistun vuosiraportin mukaan maailmalla on tällä hetkellä mielivaltaisesti vangittuna melkein 400 toimittajaa.
Näistä lähes kolmasosa on Kiinassa.