IL: Kurvinen haluaa Veikkaus-ratkaisun ennen vuoden vaihdetta

”Tämähän on kohtuuton tilanne edunsaajille”
Veikkaus

Valtion rahapeliyhtiö Veikkaus Oy:n toimintaan ja siltä tulevaan rahoitukseen on vaadittu ratkaisuja jo pidempään. Rahapelituotoilla on rahoitettu suomalaista järjestökenttää, mutta myös peliriippuvuuden haittoja halutaan vähentää.

Asian ratkaisu kuuluu etenkin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle (kesk.). Hallitus on päättänyt korvata rahapelituottojen vähenemistä järjestökentälle, mutta vuodesta 2024 eteenpäin tilanne on auki.

– Jos kompensaatioita ei tehdä, sen hinnaksi tulee arviolta noin 200 miljoonaa euroa pysyvää laskua suomalaiselle tieteelle, urheilulle ja taiteelle. Rahapeliongelma on kuin alkoholi- tai huumeongelma ja sitä pitää suitsia, mutta sillä on myös hintansa. Rahapelihaittojen ehkäiseminen ei tule suomalaisille yhteiskunnalle ihan ilmaiseksi, Kurvinen sanoo Iltalehdessä (IL).

Rahoitus alenee jo ensi vuonna, jolloin hallituksen kompensaatiot ovat kuluvaa vuotta pienemmät.

– Siksi nyt pitäisi tehdä se isompi reformi. Esimerkiksi niin, että vuodesta 2024 alkaen Veikkauksen tuotot valtion budjettiin ja sitten päätetään, paljonko käytetään rahaa tieteeseen ja urheiluun ynnä muuta.

– Nyt pitäisi kiireesti saada parlamentaarinen sopu aikaan tästä tilanteesta. Toivon, että hallituspuolueet ja oppositio voisivat sopia siitä, mikä on vuonna 2024 Veikkauksen edunsaajien saama tulo, paljonko heille rahaa annetaan. Tällä hetkellä kompensaatio on kehyksessä pyöreä nolla. Jos myös arpajaisveron kautta annettu kompensaatio loppuu, se tarkoittaisi käytännössä sellaista 300–400 miljoonan euron leikkausta, ministeri toteaa IL:lle.

Asiaa valmistelee parhaillaan valtiosihteereistä koostuva työryhmä.

– Tämähän on kohtuuton tilanne edunsaajille. Ymmärrän esimerkiksi Suomen Akatemian tilanteen, siellä nuoret tutkijat pakkaavat jo laukkujaan, kun eivät tiedä, onko Suomessa parin vuoden päästä mahdollista tehdä tutkimusta. Meillä on ongelmia liikuntapaikkarakentamisessa kohta, meillä on kohta ongelmia kulttuuripaikkarakentamisessa, eikä järjestöt voi suunnitella toimintaansa pitkäjänteisesti, Kurvinen kertoo lehdelle.

– Olisi hienoa, että me vuoden loppuun mennessä saataisiin kaikkien puolueiden sopimus. Kutsun opposition tässä mukaan yhteisen pöydän äärelle.