HUS suosittelee synnyttäjille kasvomaskia – Hurja ajatus, sanoo kirjallisen kysymyksen aiheesta tehnyt vihreiden Saara Hyrkkö

Koronatoimet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS suosittelee, että synnyttäjät käyttävät kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassa olonsa ajan, jos se on voinnin puolesta mahdollista.

HUS päivitti kasvomaskisuosituksensa tiistaina.

Sosiaalisessa mediassa HUSin viestintä täsmentää, että synnytyksessä on myös vaiheita, jolloin maskin käyttö ei ole mahdollista. Siksi maskin käyttöä ei määrätä pakolliseksi.

Synnyttäjän tukihenkilön ja doulan tulee sen sijaan käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta koko sairaalassa olon ajan.

Tukihenkilö voi vierailla useamman hengen huoneessa olevan synnyttäneen ja vastasyntyneen luona enintään yhden tunnin ajan klo 10–18 välillä.

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, miten synnyttäjien ja heidän läheistensä fyysinen ja henkinen hyvinvointi turvataan ennen synnytystä, sen aikana ja synnytyksen jälkeen myös koronarajoitusten aikana.

Hyrkön mielestä on ”hurja ajatus”, että maskia suositellaan käytettäväksi myös synnytyksen aikana.

– Vaikka kyseessä on vain suositus, joutuvat synnyttäjät nyt punnitsemaan sen noudattamisen vaikutuksia esimerkiksi kivunlievitykseen ja hapenottokykyyn, Hyrkkö sanoo tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että synnyttäjiä ei tule painostaa maskin käyttöön missään tilanteessa, eikä varsinkaan silloin, jos on pienintäkään syytä epäillä sen uhkaavan synnyttäjän hyvinvointia ja synnytyksen sujumista.

– Luotan kyllä, että ammattitaitoinen henkilökunta käsittelee suosituksia tarvittavalla herkkyydellä.

Hyrkön mukaan suositukset ovat kuitenkin herättäneet raskaana olevissa ihmisissä paljon huolta, ja siksi perusteluita niiden taustalla olisi tärkeää avata nykyistä läpinäkyvämmin.

Aika tarkalleen seitsemän kuukautta sitten alkoi tuntua siltä, että tämä vauva taitaa haluta ulos. Pari päivää myöhemmin…

Julkaissut Saara Hyrkkö Tiistaina 20. lokakuuta 2020