Huippuprofessori: Naton 5. artikla rapautuu nopeasti
Chicagon yliopiston politiikan tutkimuksen professori John J. Mearsheimer katsoo, että transatlanttinen suhde on pahoissa ongelmissa.
– Trumpin hallinto on taipuvainen muuttamaan perustavanlaatuisesti Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten liittolaisten suhdetta sekä vähentämään Yhdysvaltain roolia Natossa, ellei jopa vetäytymään Natosta, Mearsheimer toteaa Der Spiegel -lehden haastattelussa. Mearsheimer on yksi tunnetuimmista kansainvälisen politiikan tutkijoista, joten hänen arvionsa kiinnostavat suuresti Euroopassa.
Mearsheimerin mukaan on liian pitkälle menevää väittää, ettei Yhdysvallat tulisi nykyoloissa Suomen tai Baltian maiden avuksi, jos Venäjä hyökkäisi.
– Luulen, että Yhdysvallat tulisi puolustamaan Baltiaa, jos sinne hyökättäisiin. Mutta tämä sitoumus rapautuu nopeasti. Viiden vuoden päästä en ole edes varma, onko mitään merkityksellistä 5. artiklaa olemassa.
Naton 5. artikla on Naton perustamissopimuksen artikla, joka määrittää jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita.
Mearsheimerin katsoo, että varapresidentti J. D. Vancen puhe helmikuussa Münchenin turvallisuuskonferenssi on osoitus siitä, että Trumpin asenne Eurooppaa kohtaan on ”radikaali”.
– Se oli harkiten rakennettu puhe, joka oli suunniteltu nöyryyttämään eurooppalaisia.
– Olen varma, että Vance oli keskeinen toimija tässä. Hän on pitkään ollut sitoutunut päättämään Ukrainan sodan ja vähentämään Yhdysvaltain läsnäoloa Euroopassa.
Professori uskoo, että Trump ja Vance ”halveksuvat eurooppalaisia”. Trump olisikin tyytyväinen, jos Euroopan maat ottaisivat enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan.
– Hän näkee asian näin: Sovin Vladimir Putinin kanssa Ukrainan sodan päättämisestä. Jos eurooppalaiset ja ukrainalaiset eivät pidä siitä, niin me lähdemme. Sitten te eurooppalaiset voitte itse keksiä, kuinka toimia venäläisten kanssa. Onnea siihen.
– On aika selvää, että Trumpin hallinto haluaa avioeron, Mearsheimer summaa.