Huippudiplomaatiksi ilman kokemusta? – Ministeriöpomo perustelee TE-toimistojen hämmentäviä työtarjouksia henkilöstöpulalla: “Ymmärrän, että turhauttaa"
Espoolainen työtön työhakija yllättyi, kun TE-toimistosta saapuneessa kirjeessä häntä kehotettiin hakemaan lehdistövirkamiehen paikkaa Washington DC:ssä.
Taloussanomien mukaan työtarjouksen saanut työnhakija oli koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja tehnyt aiemmin projektitöitä järjestöissä.
Julkiseen keskusteluun nousee säännöllisin väliajoin tapauksia, joissa TE toimistojen työtarjoukset eivät vastaa alkuunkaan työnhakijan pätevyyttä.
Työnhakijat tuskailevat, millainen mielikuva työnantajalle jää, jos paperit pistää sisään täysin epäpätevä henkilö, olkoonkin, että yritys saattaisi kiinnostaa työnantajana muissa merkeissä.
Kehitysjohtaja Elisabet Heinonen työ- ja elinkeinoministeriöstä pitää tapauksia valitettavina kaikkien kannalta. Hän kertoo ministeriön saavan aiheesta runsaasti palautetta.
Heinosen mukaan TE-toimistojen työtarjouksien pitäisi vastata työnhakijan osaamista.
– Ymmärrän, että vääränlainen tarjous turhauttaa. Työtarjouksien pitäisi olla mahdollisimman osuvia, jotta ne edistävät ihmisen työllistymistä.
Heinosen mukaan TE-toimistojen johtajia ja asiantuntijoita koulutuksissa korostetaan asiaa jatkuvasti.
Heinonen sanoo ministeriön myös panneen muutama vuosi sitten uusiksi omat tulostavoitteensa, jotta ne eivät ohjaisi vääränlaisiin määrällisiin suoritteisiin ja resurssien käyttöön.
Työtarjousten tekeminen ei enää sellaisenaan kuulu tulostavoitteisiin.
– Halusimme kehittää toimintaamme tuloksellisuuden suuntaan, eli nykyään mittaamme lähinnä työllistymistä.
Työtarjouksista luopumista ministeriössä ei kuitenkaan Heinosen mukaan suunnitella.
– Työtarjoukset ovat tutkimuksiemme mukaan keskeinen työllistymistä tukeva toimi. Parhaimmillaan ne esittelevät työnhakijalle monipuolisesti erilaisia työllistymismahdollisuuksia.
Heinosen mukaan epäonnistuneet työtarjoukset johtuvat TE-palveluiden vähentyneestä henkilöstöstä ja lisääntyneestä automatiikasta.
– Uskon, että näiltä vältyttäisiin, jos meillä olisi enemmän resursseja tarkistaa, että työtehtävä ja asiakkaan osaaminen sopivat yhteen.
Heinosen mukaan tilannetta ovat parantaneet työttömille tehtävät haastattelut, joiden myötä työttömien osaaminen on TE-toimistoissa aiempaa paremmin tiedossa.
Kun työtön saa työtarjouksen paikkaan, jota ei ole pätevä hakemaan, Heinonen kehottaa olemaan viipymättä yhteydessä TE-toimistoon ja selvittämään asian.