HS: Professorin mukaan EU pönkittää Putinin öljykulttuuria – varoittaa Suomen riskistä

Energiapolitiikka

Euroopan unionin ja Venäjän välisen taloudellisen energiariippuvuuden poliittinen hinta on ollut vaiettu aihe, toteaa Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

– Vaikutusvaltaisten eurooppalaisten energiayhtiöiden voitontavoittelu on asettunut yhteiseurooppalaisen energia- ja ilmastopolitiikan edelle, Tynkkynen harmittelee Helsingin Sanomien kirjoituksessaan.

Professorin mukaan energiariippuvuus lieveilmiöineen on palvellut presidentti Vladimir Putinin öljykulttuurin tavoitteita. Samalla se on hidastanut energiamurrosta ja ilmastotavoitteisiin pääsemistä.

– Taloudellisten menetysten pelossa Euroopan energiayritykset eivät ole vaatineet venäläisiä öljyn- ja kaasuntuottajia rajoittamaan tuotantoketjujen mittavia ympäristöpäästöjä, vaikka EU-alue on suurin venäläisen energian asiakas. Energia ostetaan sieltä mistä halvimmalla saadaan. Venäläinen öljy ja kaasu ovat halpoja osin ympäristövastuun puutteiden takia.

Myös Suomella on Tynkkysen mukaan monimutkaisia kytköksiä Venäjän energiavirtoihin ja politiikkaan.

– Valtionyhtiö Fortumin Venäjän-investointien voitot ovat riippuvaisia Fortumin ja Suomen valtion hyvistä suhteista Venäjään. Fortum on kiinni venäläisyhtiö Gazpromin kaasunviennissä Saksaan. Fennovoiman ydinvoimalan rahoittajana ja venäläisen uraanin ostajana Fortum on myös osa Venäjän valtiollisen Rosatom-yhtiön strategiaa, johon kytkeytyvät Venäjän ydinasepelote ja suurvalta-asema.

Tynkkynen katsoo, että Suomen kannalta riskejä eivät ole niinkään toimituskatkosten tai energiatoimituksilla kiristämisen uhka, vaan energian hinnan ja sisäpolitiikan kytkökset sekä taloudellisten menetysten pelko.