HS: Elinkeinoministeri Katri Kulmuni varoittaa keskustaväkeä murheen alhosta ja identiteettikriisistä: ”En siirtäisi puoluetta yhtään mihinkään, vaan menisimme syvemmälle äärikeskustaan”

Keskusta

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin mukaan keskustaa vaivaa tällä hetkellä identiteettikriisi. Eli se, mistä puolueessa todella on kysymys.

– Menisimme syvemmälle keskustaan. En varmaan siirtäisi yhtään mihinkään, vaan korostaisimme keskustalle tärkeitä asioita, hän vastaa kysymykseen puolueen tulevasta suunnasta Helsingin Sanomien haastattelussa.

Puolueen tulisi Kulmunin mukaan löytää parempia tapoja ihmisten osallistamiseksi.

– Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa ja keskustan tehdä se mahdollisimman helpoksi esimerkiksi säännöllisillä nettikyselyillä ajankohtaisista asioista, hän ehdottaaa.

Kulmunilla on HS:n mukaan käsissään kaksi suurta vihreää linjanvetoa: energia-asioista vastaavana ministerinä linja suomalaisen metsän käytöstä, ja jos hänet syksyllä valitaan keskustan puheenjohtajaksi, myös puolueen tulevaisuus.

Kulmuni myöntää, että pienenevän gallupkannatuksen myötä keskustan tilanne on vaikea.

– Kun on useammat hävityt vaalit takana ja sitten ollaan hallituksessa neuvotteluiden ja Rinteen vetoomusten jälkeen, niin ihmiset ovat varmasti sellaisessa tilassa, että ’mitäs seuraavaksi, keskusta’, hän kuvailee tilannetta.

Lappilaisministeri on kuvannut itseänsä äärikeskustalaiseksi.

– Se on sitä syvänvihreää keskustalaisuutta, jota ei voi asettaa poliittiselle nelikentälle oikeiston ja vasemmiston väliin, hän sanoo.

Tärkeitä asioita tuoreen elinkeinoministerin keskustassa ovat ainakin alueellinen tasa-arvo, sopusointu luonnon kanssa, yritteliäisyys sekä yhteiskunnan turvaverkko.

Elinkeinoministerin tehtävässä vastakkain ovat hallituksen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja tarve talouskasvulle.

Yksi kompromissin tarve löytyy metsäkeskustelusta.

– Metsä on suomalaiselle erittäin henkilökohtainen asia. Pitää kuunnella tutkijoita, että missä se arvio on. Tällä hetkellä se liikkuu reilussa 80 miljoonassa kuutiossa, Kulmuni sanoo.

Toinen energiapoliittinen kysymys liittyy turpeeseen.

Julkisuudessa on annettu Kulmunin mielestä virheellisesti ymmärtää, että hän kannattaisi turpeen polttoa.

– Totesin haastattelussa, että turve on sivupolttoaine nykyisin käytössä olevissa kattiloissa. Se on vain fakta, tosiasia, ei mielipidekysymys.

Katri Kulmunin mielestä äärikeskustasta pitäisi ammentaa ilmastokeskusteluun ainakin yritteliäisyyttä ja tulevaisuudenuskoa.

– Minusta tuntuu, että meillä on liiaksi vallalla sellainen murheen alho, että peli olisi jotenkin menetetty.