Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Historia
Hurmioituneet väkijoukot ottivat liittoutuneiden ja Vapaan Ranskan voitonparaatin vastaan Pariisissa 26. elokuuta 1944. (Kuva: Jack Downey, U.S. Office of War Information, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) / Wikimedia Commons)

Hitler poseerasi jalat saaliinsa päällä – hymy hyytyi neljä vuotta myöhemmin

Länsiliittoutuneet ajoivat natsi-Saksan pois Pariisista tasan 80 vuotta sitten
Lauri Heikkilä 25.8.2024 14:00, muokattu 26.8.2024 13:45
a– a+
Historia

Toisen maailmansodan alussa Saksa valloitti Ranskan nopeasti. Panssarivaunujen ja lentokoneiden salamasota kaatoi kuukaudessa armeijan, joka oli itse asiassa natsi-Saksan armeijaa suurempi ja paremmin varusteltu.

Saksan diktaattorille Adolf Hitlerille Ranskan antautuminen oli revanssi ensimmäisestä maailmansodasta.

Hitler maksoi voittajavaltio Ranskalle potut pottuina pakottamalla maan allekirjoittamaan antautumisen samassa junanvaunussa, jossa Saksa oli pakotettu rauhansopimukseen yli 20 vuotta aiemmin.

Kuva Hitleristä pääkaupunki Pariisissa Eiffel-tornin juurella kesäkuussa 1940 on jäänyt historiaan. Ikoninen ranskalainen kohde on nyt uuden isännän hallussa, joka poseeraa kaatamansa suursaaliin kanssa, kuin metsästäjä jalka kaatamansa karhun päällä.

Saksan sotaonni kääntyi itärintamalla jo 1942 ja Kurskin taistelu 1943 romutti viimeisenkin aloitekyvyn.

Saksa joutui pakenemaan Afrikasta toukokuussa 1943 ja tärkein liittolainen Italia kaatui länsiliittoutuneiden hyökkäyksissä tämän jälkeen syyskuussa.

Suurimmat taistelut käytiin Neuvostoliiton ja Saksan välillä, mutta ratkaiseva paine tuli myös lännestä. Normandian maihinnousu kesäkuussa 1944 toi britit ja yhdysvaltalaiset Euroopan mantereelle ja Saksa joutui kahden maarintaman sotaan.

Falaisen motti suljettiin elokuun alkupuolella ja liittoutuneet jatkoivat syvemmälle Pohjois-Ranskaan. Edessä oli myös hallinnon ja kulttuurin keskus Pariisi.

Kuva Hitleristä Pariisissa muodostui ikoniseksi otokseksi natsipropagandalle. Ranska oli kukistunut vain kuukaudessa ja Hitler antanut Saksalle hyvityksen ensimmäisen maailmansodan tappiosta. Hitlerin seurassa vasemmalla arkkitehti, myöhempi ministeri Albert Speer ja oikealla lehdistöpäällikkö Otto Dietrich. Kuvaa rajattiin myös niin, että siinä näkyi vain Hitler. (Kuva: Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons)

Miehitysvuosina Ranska oli virallisesti maantieteellisesti puoliksi Saksan miehitysaluetta, puoliksi paperilla itsenäinen valtio. Niin sanotulla Vichyn Ranskalla oli ranskalainen valtionjohto, mutta käytännössä se palveli Saksaa.

Vuonna 1942 Saksa miehitti myös eteläisen Vichyn Ranskan, pitäen ranskalaishallinnon nimellisesti vallassa. Miehitys toi saksalaisen poliisi- ja sotilashallinnon valvomaan nyt koko Ranskaa.

Tarpeen tähän sytytti Ranskan vastarintaliike.

Vastarintaliike on sittemmin saanut legendaarisen maineen. Teollisen mittakaavan sotaa sissi- tai ranskalaisemmin ilmaistuna partisaanitoiminta ei olisi kuitenkaan ratkaissut. Merkitystä sillä silti oli.

Ranskalla oli myös pakolaishallitus Britanniassa. Vapaana Ranskana tunnetulla pakolaishallituksella oli myös sotajoukkoja, sekä Ranskasta paenneita että siirtomaaväestöä, jotka osallistuivat liittoutuneiden operaatioihin Ranskan ulkopuolella.

Ranskan vastarintaliikkeessä oli siviilejä sekä entisiä sotilaita, jotka toimivat maan alla miehittäjää vastaan. Sabotaasityö ja nopeat yllätyshyökkäykset kuuluivat vastarintaliikkeen toimintatapoihin.

Vastarintaliike oli hajautunut, eikä sen olisi ollut helppokaan luoda varsinaista hallintoa tai komentoketjuja miehitysoloissa. Vangiksi jääneetkään eivät siten voineet paljastaa koko vastarintatoimintaa.

Philippe Pétain johti saksalaisille alisteista Vichyn Ranskaa, vaikka oli taistellut ensin näitä vastaan. Marsalkka Pétain kuvassa vuonna 1941. Sodan jälkeen hänet tuomittiin kuolemaan, mutta iäkäs marsalkka välttyi tuomion täytäntöönpanolta. (Kuva: Bibliothèque nationale de France, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons)

Populaarikulttuurissakin vastarintaliike on ollut suosittu aihe. Suomessakin menestyneet brittiläiset draamasarja Maanalainen armeija sekä sitä ynnä muita maailmansotaa käsitelleitä draamoja parodioinut komediasarja Maanalainen armeija iskee jälleen antavat ainakin osittain todenmukaisen kuvan vastarinnasta. Lontooseen oltiin yhteydessä radiolla ja vihollisalueelle jääneitä liittoutuneiden kallisarvoisia lentäjiä palautettiin pakotieverkostoja pitkin Britanniaan.

Sabotaasi-iskuilla tuhottiin natsi-Saksan kalustoa, attentaateilla eliminoitiin tärkeitä upseereita ja muita hallinnon edustajia. Vakoilu oli tärkeä osa toimintaa, ja propagandalehtisillä vastarintaliike loi henkeä saksalaisia vastaan käymiseen.

Poliittisestikaan ei ollut yhtä vastarintaliikettä. Vapaata Ranskaa ja kenraali Charles de Gaullea kannattaneiden nationalistien ja kommunistisen vastarintaliikkeen välillä oli ajoittain vakavaakin hankausta.

Saksalaisten silmissä vastarintaliike oli terrorismia. Kiinni saatujen vastarintataistelijoiden kohtelu oli armotonta. Vastarinnan tehtyä onnistuneen iskun saksalaiset saattoivat tehdä kostoksi mielivaltaisia siviilien teloituksia.

Ranskalainen vastarintataistelija ja yhdysvaltalainen upseeri kuvattuna nimeämättömän kaupunkitaistelun aikana Ranskassa kesällä 1944. Taustalla liittoutuneiden sotilas ja ranskalaisia santarmeja. (Kuva: National Archives at College Park, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons)

Elokuussa 1944 vastarintaliike ja Vapaa Ranska kävivät vahvistuneina, jo oikeastaan Ranskan armeijana, Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa natseja vastaan Pariisin tienoilla.

Vastarintaliikkeen paikallistuntemus auttoi liittoutuneita etenemään nopeammin ja myös löytämään vihollisia. Kunnia-asia oli päästä vapauttamaan pääkaupunki Pariisi mahdollisimman pian.

Tasan 80 vuotta sitten, 25. elokuuta 1944, saksalaiset ajettiin pois Pariisista.

Symbolisesti oli tärkeää, että päävastuussa olivat ranskalaiset itse, mutta tehokkuussyistä mukana oli myös yhdysvaltalaisia ja brittejä. Myös Espanjan falangistidiktatuuria vastustaneen vastarintaliikkeen osastoja oli mukana Ranskassa ja Pariisissa.

Ensin aseisiin tarttuivat pariisilaiset itse. Radiolähetykset Britanniasta olivat kertoneet liittoutuneiden olevan lähellä, ja Pariisissa alettiin yleisesti lietsoa väkeä vastarintaan. Aseellisten yhteenottojen alkaessa saksalaiset alkoivat tuhota etenkin Pariisin ruokavarastoja tietäen, ettei Saksa palaisi Pariisiin.

Elokuun 20. päivästä alkaen vastarintaliike rakensi barrikadeja ja muita esteitä sekä suojia. Esimerkiksi polttoainekuljetuksia saatiin esteiden ansiosta haltuun.

22. päivä vastarintaliikkeen ja saksalaisten tulitus toisiaan vastaan kävi kovimmillaan. Hitler määräsi, että Saksan armeijan tuli aiheuttaa mahdollisimman paljon vahinkoa Pariisille. Raskas kalusto pommitti ranskalaisten asemia suurella tulivoimallaan, mutta tämä ei tuottanut Saksalle ratkaisevaa etulyöntiasemaa.

Liittoutuneet ja Vapaa Ranska saapuivat Pariisiin 24. päivä elokuuta. Taisteluita käytiin vielä päivän verran, mutta voitonjuhlat alkoivat jo 24. päivänä.

Saksalaisten kohtaaman tuhon innostamana monet pariisilaiset ryntäsivät kaduille. Marseljeesia laulettiin, vaikka taustasäestyksenä olikin vielä tulitusta ja räjähdyksiä.

Kenraali Charles de Gaulle pitämässä voitonpuhetta Pariisissa 24. elokuuta 1944. Taistelu kaupungista päättyi varhain seuraavana päivänä. (Kuva: War Office Second World War Official Collection, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons)

Saksan kaupunkiin jääneet joukot antautuivat varhain aamuyöllä 25. elokuuta. Hitlerin käskyt kaupungin pitämisestä tai tuhoamisesta olivat ehdottomia, mutta kenraali Dietrich von Choltizt näki taistelujen jatkamisen mielettömyyden määräten antautumisen.

Noin 13 000 saksalaista jäi sotavangiksi, myös von Choltitz itse.

Saksalaiskenraalia on nimitetty Pariisin pelastajaksi. Nimitys on sikäli oikeutettu, että jos hän olisi valinnut toisin, eli poltetun maan taktiikan ja taistelujen jatkamisen, historiallinen kaupunki olisi saattanut raunioitua täysin.

Vaikka sota jatkui, Pariisissa nähtiin massiivinen voitonjuhla.

Ranskalaiset olivat saaneet pääkaupunkinsa takaisin. Ranska oli taas olemassa, Ranska oli taas suvereeni valtio.

Kenraali de Gaulle piti kuuluisaksi tulleen radioidun puheen samana päivänä 25. elokuuta.

– Ranska palaa Pariisiin, kotiinsa. Ranska palaa veressä, mutta periksiantamattomana. Ranska palaa karuista oppivuosista valaistuneena, ja varmempana kuin koskaan siitä, mitkä ovat sen velvollisuudet ja oikeudet, de Gaulle muun muassa lausui.

Sittemmin de Gaulle nousi Ranskan pääministeriksi ja presidentiksi. Hänen gaullismiksi kutsuttu ideologiansa perustuu omanlaiselleen nationalismille, ja sen perinnöstä kilpaillaan Ranskan puoluekentässä yhä.

Vastarinnan muistomerkki Saint-Lormelissa Côtes d’Armorin departementin alueella Luoteis-Ranskassa. Muistomerkki on omistettu Aimé Poulainille ja Gérard Lemirelle. He olivat kaksi vastarintaliikkeelle työtä tehnyttä lasta, jotka saksalaiset teloittivat. (Kuva: CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons)

Voiton juhlinta oli suurinta paraatipäivinä 26. ja 29. elokuuta. Joukot marssivat Pariisin halki väkijoukon hurratessa. Ilmassa oli sodan päättymisen tuntua, vaikka se jatkuikin vielä yli kahdeksan kuukautta.

Voitonriemun seassa oli vihaa saksalaisten kanssa toimineita vastaan, eikä lynkkauksiltakaan vältytty.

Länsiliittoutuneet etenivät pian Saksan maaperälle. Massiivisista liittoutuneiden pommituksista ja onnistuneista operaatioista huolimatta Saksa onnistui viivyttämään tappiotaan toukokuuhun 1945 saakka. Tuolloin maa antautui Neuvostoliiton vallattua pääkaupunki Berliinin.

Ranskassa kuten muuallakin tuomittiin sotarikoksia tehneitä vihollisia samoin kuin oman maan väkeä, jotka olivat tehneet yhteistyötä natsien kanssa.

Esimerkiksi Vichyn Ranskan valtionpäämies marsalkka Philippe Pétainille langetettiin kuolemantuomio, joka tosin muutettiin tämän korkeasta iästä johtuen elinkautiseksi vankeudeksi. Hän kuoli vankeudessa 95-vuotiaana 1951. Kaikkiaan saksalaisten kanssa yhteistyössä toimineita ranskalaisia teloitettiin noin 10 500.

Lue myös

Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo

Kesäloma-aika on otollista aikaa huijareille. Lomalainen ei välttämättä ole valppaimmillaan. Petoksia voi kuitenkin välttää. Mysafety...
12.7.2025 14:00

"Hallitus teki aivan järkyttävän tempun" – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot

Eerikki Viljanen ja Anne Kalmari kannustavat hallitusta vahvaan EU-vaikuttamiseen
12.7.2025 8:00

Supertähti tulee Suomeen

Bob Dylanin konsertti on ensimmäinen Helsingin areenalle julkistettu tapahtuma.
11.7.2025 23:30

Aihetunnisteet

Charles de Gaulle länsiliittoutuneet länsirintama natsi-Saksa pariisi Pariisin vapautus Ranska toinen maailmansota vastarintaliike

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Tutkimus: Väestön tasolla ruokavalio laahaa
Uutiset | 9.7.2025 21:45
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Hyttyskäänne luvassa – ”ryöpsähdys”
Uutiset | 10.7.2025 22:15
”Valtava epäonnistuminen kansainväliseltä yhteisöltä”
Uutiset | 11.7.2025 11:01
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Tällainen ruokavalio auttaa välttämään kroonisia sairauksia 70-vuotiaaksi asti
Uutiset | 5.7.2025 20:00
Kysely: Kotitalousvähennyksen kutistamisella suurempi vaikutus remontteihin kuin uskottiin
Uutiset | 5.7.2025 14:30
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Hellevaroitus annettu – THL kertoo, miten varautua
Uutiset | 11.7.2025 23:00
Idän karhupäätös tehty
Uutiset | 11.7.2025 22:00
Mitä kuuluu metsästyksen suosiolle? – Luvut kertovat
Uutiset | 11.7.2025 21:30
Mitä jos sähköt katkeavat? – Maatilat yhä riippuvaisempia
Uutiset | 11.7.2025 21:00
Turvemaiden ennallistamisesta tutkimustuloksia – ”heijastavuus ja lämpötila alkoivat muistuttaa enemmän luonnontilaisia soita”
Uutiset | 11.7.2025 20:00
Joukkomurhasta 30 vuotta – YK:n turva ei tarkoittanut mitään
Uutiset | 11.7.2025 19:00
Libanon: Rauha kiinnostaa, suhteiden normalisointi Israeliin ei
Uutiset | 11.7.2025 17:21
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Parlamentaarinen pöytä saa miljardipotin – puolustuksen Nato-rahoista hyötyy muukin yhteiskunta, uskoo SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Uutiset | 29.6.2025 8:00
Kirjat | Karhuemo haluaa poikaset kotiin 
Uutiset | 5.7.2025 7:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Miten tunnistaa petoksen? – Asiantuntija neuvoo
Uutiset | 12.7.2025 14:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00
Supertähti tulee Suomeen
Uutiset | 11.7.2025 23:30
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: ”Se on taas se aika kuukaudesta…”
Mielipide | 2.7.2025 11:22
Lukijalta: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Mielipide | 2.7.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste