Heikkinen pyytää Yleä apuun valistustyöhön – Keskustapoliitikon mukaan puheet lehmän raiskauksista kertovat, miten kauas todellisuudesta keskustelu on joutunut

Ruoantuotanto

– Voi tätä maailman menoa. Ei sitä äkkiseltään uskoisi, minkälaisia solvauksia saa osakseen, kun puolustaa suomalaisten maanviljelijöiden oikeutta tuottaa ruokaa oman maansa kansalaisille.

Näin huokaa keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen Facebook-päivityksessään.

Heikkinen pahoittelee sitä, että monilla ihmisillä on hyvin voimakkaita mielipiteitä asioita, joista heillä ei ole kokemusta eikä ymmärrystä.

– Kun lehmän keinosiemennystä pidetään raiskauksena, silloin on lupa sanoa näin. Tämä on vain yksi esimerkki arkitodellisuudelle vieraista kommenteista, hän kirjoittaa.

Kansanedustaja ehdottaakin, että kansan omistamana ja rahoittamana laitoksena Yleisradio ottaisi asian vakavasti ja ryhtyisi miettimään, miten se voisi tiedottaa kansalaisille totuudenmukaisesti maatalouden ja kotimaisen ruoantuotannon moniuloitteisesta merkityksestä.

– Aikoinaan Yle oli merkittävässä roolissa jakaessaan kansanvalistusta ympräistönsuojelun tärkeydestä. Nyt tarvittaisiin vastaavaa oikeaa tietoa siitä, millaista on suomalainen ruoantuotanto ja miksi sitä tarvitaan, Heikkinen sanoo Suomenmaalle.

Facebook-päivistyksessään hän toteaa, että Suomessa taitavat asiat olla liian hyvin, kun niin moni kokee, että meillä on varaa vaatia suoamlaisen eläinperäisen maatalouden alasajoa.

Heikkisen avautumisen taustalla syksyn mittaan aivan uusiin mittasuhteisiin kiihtynyt kielteinen keskustelu maataloustuotannosta.

Hänen mukaansa aiemmin puhuttiin lähinnä siitä, miksi valtio tukee maataloutta. Nyt ilmastokeskusteluun kietoutuvat myös ajatukset siitä, ettei suomalainen ruoantuotanto olisi eettisesti hyväksyttävää.

Itsekin maataloustuottajana toimiva kansanedustaja painottaa, että suomalainen ruoantuottaja on hyvin koulutettu ja lisäksi tiukassa seurannassa. Viljelijää sitovat tiukat viranomaissäädökset ympäristön- ja eläintensuojelun osalta.

– Suurin osa tekee nämä asiat mielihyvin, koska arvostaa luontoa ja eläimiä. Maanviljelijä on ympäristötietoinen paljon aidommin kuin moni muu. Silti meitä pidetään ö-luokan kansalaisina. Se tuntuu pahalta.

Heikkisen mielestä nyt tarvitaankin järeitä otteita, jotta oikeaa tietoa ja ymmärrystä saadaan jaetuksi propagandan sekaan. Erityisen huolestuttavaa hänestä on, että tuottajiin kohdistetaan syytöksiä korkealtakin taholta.

– Suomalaisen maanviljelijän jaksaminen on veitsen terällä. Rahat ovat loppu, luonnonolosuhteet ovat vaikeutuneet. Monet ovat hyvin tiukoilla. Tästä kertovat karua kieltään lisääntyneet itsemurhat.

Kohtelu on kansanedustajan mielestä kohtuutonta. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista ollaan kovin huolestuneita, mutta kukaan ei murehdi esimerkiksi kerrostaloissa elävien koirien ja kissojen lajityypillisen elämän puutteesta.

– Tiedän, että ne ovat monien ihmisten silmäteriä, elämän keskipisteitä, joiden parhaaksi tehdään kaikki mahdollinen. Yhtä varmaa on, että maataloustuottaja haluaa pitää hyvää huolta eläimistään, sillä paitsi että ne ovat tärkeimpiä ”työkaverita”, on oma ja perheen toimeentulo riippuvainen niiden hyvinvoinnista.