Harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan luvassa tukea – keskustan Hanna Huttunen haluaa alueille pitovoimaa ympäri vuoden

Harvaan asutut alueet

Harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan on luvassa tukea valtiolta.

Harvaan asuttujen alueiden (HAMA) parlamentaarinen työryhmä teetti kesän aikana kyselyn, jonka mukaan tuelle on tarvetta.

– Kyselystä nousi selkeästi esiin tarve esittävälle taiteelle ja tapahtumille. Tärkeänä pidettiin myös tapahtumien saavutettavuutta esimerkiksi liikuntarajoitteisille ihmisille, työryhmää vetävä keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen sanoo.

Huttunen kertoo, että HAMA-työryhmässä on käyty paljon keskustelua elinvoiman merkityksestä alueille.

– Jos alueella on paljon kesäasukkaita, kylät heräävät henkiin kesäisin. On kesäteatteria ja vaikka minkälaista tapahtumaa. Talvella taas vaivutaan talvihorrokseen.

– Tavoitteenamme on saada nyt alueille ympärivuotista toimintaa, koska se tuo niille pitovoimaa.

Huttunen toteaa korona-ajan osoittaneen, että ihmisillä on halua lähteä väljemmille vesille kasvukeskuksista.

– Silloin on hyvä, että HAMA-alueella on muutakin kuin se työ, eli kulttuuria ja muuta toimintaa.

Hama-työryhmälle on osoitettu valtion vuosien 2020 ja 2021 talousarvioissa yhteensä 12 miljoonaa euroa.

Työryhmä on jo päättänyt osoittaa HAMA-alueille 2–3 miljoonaa euroa tukea luonto-, ruoka- sekä kalastus- ja metsästysmatkailuun. Huttunen arvioi, että HAMA-alueiden kulttuuritoimintaa tuetaan suunnilleen saman suuruisella summalla.

– Emme ole lyöneet summa vielä lukkoon, se riippuu hankkeiden sisällöistä. Sisällöistä, euroista ja tuen hakemisesta tiedotetaan myöhemmässä vaiheessa, Huttunen kertoo.

Työryhmä teetti myös perustuslaillisen ennakkoarvioinnin alueellisesta opintolainahyvityksestä. Nyt hanke etenee opetus- ja kulttuuriministeriössä, jonka esiselvitys valmistuu alkuvuodesta 2022.