Hamas-johtajan surma laukaisi somesodan – Turkki blokkaa Instagramia
Hamas-johtajan Ismail Haniyyan salamurha kasvatti jännitteitä kaikkialla Lähi-idässä, mutta Turkissa se kirvoitti myös taistelun somejättiä vastaan.
Sen seurauksena Metan omistama Instagram on pysynyt blokattuna Turkissa jo viikon. Kielto koskettaa Instagramin yli 57 miljoonaa käyttäjää Turkissa.
Kun turkkilaiset viikko sitten perjantaina heräsivät aamuun ilman Instagram-päivityksiä, syytä palvelun estämiseen ei ilmoitettu. Hallitusta lähellä olevat mediat kertoivat, että Instagramissa olisi ”rikottu Turkin lakeja”. Sovelluksessa ei enää saanut näkyviin uutta sisältöä eikä siellä pystynyt julkaisemaan postauksia.
Aiemmin somealustoja on blokattu Turkissa sillä perusteella, että niissä olisi solvattu maan perustajaa Mustafa Kemal Atatürkiä tai jaettu sopimatonta sisältöä.
Pian valkeni, että Instagram oli suututtanut Turkin johdon poistamalla viestejä liittyen Hamasiin ja Haniyyan kuolemaan. Jo pari päivää ennen blokkaamista Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tiedottaja Fahrettin Altun oli X:ssä tuominnut Instagramin ”marttyyri Haniyyan” surunvalittelujen poistamisesta, mitä hän kutsui selväksi sensuuriksi.
Turkin uskonnollisen viraston edustaja Burak Orhan ilmoitti X:ssä keskiviikkona, että Instagram oli poistanut viraston vaikutusvaltaisen johtajan Ali Erbasin 31. heinäkuuta julkaiseman surunvalittelun Hamas-johtajan kuoleman johdosta.
Orhan julkaisi viestissään Erbasin poistetun viestin. Viestissä Erbas oli ylistänyt Haniyyaa ”palestiinalaisten kamppailun urhoolliseksi lapseksi”, joka oli ”uhrannut elämänsä vankkumattomalle uskolleen ja jihadilleen”.
Hamas on luokiteltu terroristijärjestöksi niin Yhdysvalloissa kuin EU:ssakin.
Palestiinalaisten puolustajana esiintynyt Erdogan on kestinnyt Haniyyaa monet kerrat ja tapasi viimeksi Haniyyan kasvotusten Istanbulissa huhtikuussa.
Erdogan kutsui Instagramin toimia ”digitaaliseksi fasismiksi”.
– Nämä yhtiöt ovat julistaneet sodan virtuaalisessa maailmassa palestiinalaisten loistokasta vastarintaa ja sen sankareita vastaan. Ne käyttäytyvät kuin mafiat joka kerta kun niiden edut ovat uhattuina, presidentti syytti CNN Türkin mukaan.
Erdoganin mielestä someyhtiöt kyllä kunnioittavat Yhdysvaltojen ja Euroopan sääntöjä, mutta jättävät tahallaan huomiotta Turkin kamppailut laitonta sisältöä vastaan.
Instagramin omistavan Metan sekä Turkin telekommunikaatioviraston (BTK) edustajat ja viranomaiset tapasivat tällä viikolla neuvotellakseen ehdoista, joita Turkki on asettanut eston poistamiseksi.
Turkin internetsensuuria monitoroivan IFÖD-sananvapausyhdistyksen perustaja Yaman Akdeniz on seurannut neuvotteluja Metassa olevien kontaktiensa kautta.
Akdeniz kertoo STT:lle, että vastavetona poistetuille Hamas-julkaisuille Turkki vaatii Metaa poistamaan kurdien aseelliseen PKK-järjestöön ja sen alaisiin ryhmiin sekä Turkin terroristijohtajana pitämän saarnaajaimaami Fethullah Gülenin verkostoon liittyviä viestejä.
– Luen tilanteen niin, että Turkki käyttää tätä tilaisuutena saada tahtonsa läpi, Akdeniz arvioi.
– Metasta olen kuullut, että tällä hetkellä neuvottelut ovat umpikujassa eikä ratkaisua ole näkyvissä. Minun on vaikea uskoa, että tämä kielto voisi jatkua enää kovin kauan, koska Metakin menettää rahaa, hän sanoi.
Turkin verkkokauppiaiden yhdistyksen laskujen mukaan kielto voi maksaa Turkin taloudelle yli 50 miljoonaa euroa päivittäin.
Moni toki kiertää eston käyttämällä VPN-yhteyksiä, mutta somepalvelun käyttäminen on hankalampaa ja turkinkielinen sisältö näkyy silmämääräisesti vähentyneen.