Hallitus tukee matkailun elpymistä ja kehittämistä 4,5 miljoonan euron lisärahoituksella

Kotimaanmatkailu

Hallitus tukee matkailun kehittämistä alueilla 4 miljoonalla eurolla. Lisäksi hallitus suuntaa kotimaanmatkailua edistävään kampanjaan 0,5 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on auttaa matkailuyrityksiä toipumaan koronakriisistä ja lisätä matkailua kotimaassa. Tilastokeskuksen mukaan kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 74 prosenttia toukokuussa 2020 edellisvuoteen verrattuna.

Matkailun lisärahoitus on osa vuoden neljättä lisätalousarviota, jonka eduskunta hyväksyi viime töinään ennen kesätaukoa.

– Matkailemalla Suomessa voimme tukea paikallisia palveluita ja yrittäjiä. Matkailu vaikuttaa myös monien muiden alojen piristymiseen ja työllisyyteen, muistuttaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilän mukaan turvallisen matkailukesän takaamiseksi matkailuyritysten ja matkailijoiden tulee kuitenkin muistaa noudattaa terveys- ja turvallisuusohjeita.

– Matkailuyritysten on myös tärkeää kehittää toimintaansa pidemmällä aikavälillä. Siksi hallitus nyt panostaa matkailuun lisärahoituksella, sanoo Lintilä.

Hallituksen lisärahoitus tukee alueiden mahdollisuuksia kehittää matkailua, vahvistaa alueen matkailukehittämisen johtamista ja koordinointia sekä tehostaa yhteistyötä.

Rahoitus on tarkoitettu matkailun alueorganisaatioille ja vastaaville alueella laaja-alaisesti matkailua kehittäville toimijoille, jotka tukevat yritysten toimintaa.

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien alueelle sijoittuvien toimijoiden rahoittavana viranomaisena toimii Etelä-Savon liitto. Etelä- ja Länsi-Suomen maakuntien alueelle sijoittuvien toimijoiden rahoittavana viranomaisena toimii Varsinais-Suomen liitto.

Rahoitushaku aukeaa heinäkuussa. Työ- ja elinkeinoministeriö ja liitot tiedottavat rahoitushaun avautumisesta sekä hakuehdoista ja arviointikriteereistä.