"Hallituksen katse on liian alhaalla" – suomalaismepit herättelevät hallitusta Itä-Suomen asialle
Suomalaiset europarlamentaarikot ovat jossain määrin huolissaan hallituksen lähestymistavasta Itä-Suomen kriisiapuun EU:ssa.
Asista keskustellaan ensi viikolla Strasbourgissa Euroopan parlamentin istunnossa. Keskustameppi Katri Kulmuni näki Euroopan parlamentin perjantaikahveilla, ettei keskustelua kriisirahasta kannattaisi typistää vain Suomen Venäjän-vastaiseen rajaan
Kulmunin mukaan muutamilla kymmenillä miljoonilla ei itäisen Suomen tilannetta vielä muuksi muuteta.
– Suomessa ehkä hallitus ajattelee liian yksioikoisesti sitä niin, että semmoinen onnistuttaisiin lopulta saamaan vain Suomen Venäjän-vastaiselle rajalle. Pidän todella selvänä, että myös muut EU:n rajavaltiot haluaisivat itselleen vastaavanlaista rahoitusta, Kulmuni sanoi.
Kulmunin mukaan pelkästään Suomen-vastaiselle ulkorajalle annettava apu ei ehkä mene helposti läpi muilta mailta.
– Kun tästä voi tulla tällainen ulkorajakysymys, olisi varmasti tärkeää, että Suomi sitten tekisi hyvää ulkorajayhteistyötä myös muiden ulkorajamaiden kanssa. Tämähän on kysymys Välimerta myöden.
Keskustameppi painotti, ettei mahdollinen itärajarahoitus saa olla myöskään pois koheesiorahoituksesta.
– Toivoisin, että Suomi aktiivisesti ajaisi siihen oikeasti uutta rahoitusratkaisua.
RKP:n meppi Anna-Maja Henriksson oli Kulmunin kanssa samoilla linjoilla.
-Myös muut itärajamaat ovat kiinnostuneita tällaisesta rahoituksesta ja oman rajansa turvaamisesta. Ja sen takia Suomenkin näkökulman kannattaa olla tässä kokonaisvaltainen. Meillä on toki se pisin raja, se on meille hyödyksi, kun meillä on myös riittävästi kumppaneita, jotka ajavat samaa asiaa, Henriksson arvioi.
SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma näki, että tuen oikea mittakaava olisi EU:n brexit-ohjelman tasoa eli miljardiluokkaa.
-Mutta vähän pelkään, että Suomen hallituksen katse on liian alhaalla, se ei oikein yllä horisonttiin. Tavoitteet ovat aika matalalla, jos puhutaan tällaisista 60 miljoonan ohjelmista. Ei niillä ole näiden ongelmien vakavuuden kanssa oikein mitään tekoa.
Vasemmistoliiton konkarimeppi Merja Kyllönen sanoi olevansa huolissaan siitä, miten Suomen itärajan tilanne näyttäytyy EU-tasolla.
– Iso osa toimijoista ei ymmärrä, millaisessa tilanteessa Suomi on saarivaltiona, joka jää blokkiin kuljetusten ja oman huoltovarmuustoimintansa kanssa, jos itärajalla jotain tapahtuu, hän muistutti.