Haavisto: Ukrainasta tullut suurvaltasuhteiden pelinappula – "Ukrainan ulkoministeri on hyvin huolestunein sanankääntein kuvannut tilannetta"

Ulkopolitiikka

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että viime päivien kovat puheet Venäjän suunnalta kertovat siitä, että Ukrainasta on tullut pelinappula suurvaltojen välisessä pelissä.

Haavisto arveli sen olevan Venäjän alkupuheenvuoroa vuoropuhelulle Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Venäjän Vladimir Putinin välillä.

Haavisto kommentoi Venäjän lausuntoja Naton itälaajentumisen pysäyttämisestä Etyjin ulkoministerikokouksen yhteydessä Tukholmassa.

Venäjän kielteinen kanta Naton laajentumiseen ei ole sinänsä uusi asia, mutta Etyjin periaatteisiin on kirjattu jokaisen maan oikeus tehdä omat turvallisuuspoliittiset valintansa, Haavisto muistutti.

–  Se on tullut täällä esille useissa puheenvuoroissa, hän sanoi.

Suomi on tulevana Etyjin puheenjohtajamaana ollut kiinnostuksen kohteena Tukholman kokouksessa, Haavisto kertoi. Kokouksen puheenvuoroja ja työskentelyilmapiiriä on kuitenkin leimannut Etyjin alueella heikentynyt turvallisuustilanne.

–  Ukrainan ulkoministeri hyvin huolestunein sanankääntein kuvannut tilannetta heidän ja Venäjän välisellä rajalla, Haavisto kertoi.

Myös Valko-Venäjän tilanne oli esillä useissa puheenvuoroissa. Haavistolla oli kahdenvälinen tapaaminen maan ulkoministeri Uladzimir Makein kanssa.

–  Toin vahvan viestin Suomen ja koko EU:n puolesta, että rajalla tapahtuva ihmisten työntäminen on täysin tuomittavaa ja että maan yli 800 poliittista vankia pitäisi vapauttaa. Se oli aika tiukkasävyinen keskustelu, Haavisto sanoi.