Greenpeace pitää turpeen verotuksen ympärillä käytyä “teatteria“ surkuhupaisana

Turpeen polton päivät ovat joka tapauksessa luetut, ympäristöjärjestö toteaa
Budjettiriihi

Budjettiriihen päätökset lupaavat, että puolet EU:n elvytysrahoista ohjataan ilmastoinvestointeihin ja ilmastolle haitallisia tukia poistetaan, mutta silti myös siivottavaa jää, ympäristöjärjestö Greenpeace linjaa.

Turvekompromissi varmistaa turpeen polton puolittumisen vuosikymmenessä, mutta ilmasto- ja luontokriisin valossa tämä ei riitä, järjestö toteaa.

Turpeen veropäätös on kompromissina vahvempi kuin keskustan esitys, mutta heikompi kuin virkamiestyöryhmän esitys, Greenpeace summaa.

– Turpeen verotuksen ympärillä käyty teatteri ja akrobatia on lähinnä surkuhupaisaa, kun tiedetään, että turpeen polton päivät ovat joka tapauksessa luetut. Päätös on vahvempi kuin pelkkä minimikorotus, mutta on selvää, että turpeen polton on loputtava nopeammin, Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen sanoo tiedotteessa.

Turpeen vero kiristyy ensi vuonna 2,7 eurolla megawattitunnilta. Hallitus päätti lisäksi vuonna 2022 käyttöön otettavasta lattiahintamekanismista, jolla turpeen verotus kiristyy, jos päästöoikeuksien hinnat ovat liian matalalla.