Gazan lapsia uhkaavat pommien lisäksi monet muutkin vaivat – "Kuin laastarin laittamista märkivään haavaan"
Gazan kaistalla ainakin 14 000 lasta on saanut surmansa Israelin pommituksissa viime lokakuun jälkeen. Pommitusten lisäksi epäinhimilliset olosuhteet, veden, ruoan ja lääkkeiden puute luovat kierteen, joka uhkaa lasten elämää.
Näin kertoo Ammar Ammar YK:n lastenjärjestö Unicefista STT:lle. Hän työskentelee Unicefin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluetoimiston vaikuttamistyön ja viestinnän päällikkönä.
– Lapset asuvat teltoissa. Heidän on vaihdettava paikkaa useaan otteeseen evakuointimääräysten ja jatkuvien pommitusten vuoksi tietämättä, selviävätkö he seuraavasta yöstä. He eivät tiedä, saavatko he seuraavan ateriansa, löytävätkö he vettä juotavaksi. Jos he sairastuvat, lääkkeitä ei välttämättä ole saatavilla. Lapset ovat eläneet tässä tilanteessa jo yli 320 päivää, Ammar kertoo.
Viimeisimpänä järkytyksenä Gazassa raportoitiin elokuussa ensimmäinen poliotapaus 25 vuoteen. Tauti uhkaa nyt alueen tuhansia rokottamattomia lapsia.
YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että jos alueella ei saada aikaan humanitaarista taukoa, rokotteiden jakaminen ei ole mahdollista.
– Tuhannet lapset kärsivät välittömästi, ei vain Gazassa vaan koko alueella, jos poliotilanteeseen ei puututa Unicefin ja kumppaneiden järjestämän rokotuskampanjan avulla, Ammar sanoo.
Yhä useammat kärsivät myös ripulitaudeista ja hengitystieinfektioista. Unicefin tietojen mukaan 90 prosentilla Gazan alle 5-vuotiaista lapsista on vähintään yksi tartuntatauti.
Gazan kaistan jo ennestään heikko terveydenhuoltojärjestelmä on entisestään surkastunut. Unicefin mukaan heinäkuun loppuun mennessä Gazan alueella oli kirjattu lähes 500 terveydenhuoltoon kohdistunutta hyökkäystä.
– Ainoa tapa katkaista [tämä] kierre on tulitauko. Se, mitä me teemme, on laastarin laittamista märkivään haavaan. Se auttaa hieman, mutta ei ratkaise tilannetta, Ammar toteaa.
Äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta, jonka jälkeen Israel aloitti veriset iskunsa Gazassa. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut lokakuun alun jälkeen Gazassa ainakin 40 000 ihmistä.
Ammar kertoo, että Gazassa on raportoitu ainakin 30 lapsen kuolleen aliravitsemukseen. Hänen mukaansa kuolemat olisi voitu estää, jos saatavilla olisi ollut sairaanhoitoa ja lääkkeitä.
Ammarin mukaan yli 50 000 alle viisivuotiasta lasta tarvitsee hoitoa akuuttiin aliravitsemukseen.
Kesäkuussa julkaistun YK:n ja avustusjärjestöjen ruokaturvaa käsittelevän raportin mukaan 96 prosenttia Gazan yli kahdesta miljoonasta ihmisestä kärsi tuolloin akuutista ruokapulasta. Lähes puolen miljoonan ihmisen tilanne on luokiteltu katastrofaaliseksi.
Raportin mukaan nälänhädän riski on suuri koko Gazan alueella niin kauan kuin konflikti jatkuu ja humanitaarisen avun saantia rajoitetaan.
Ammar muistuttaa, että ongelmana ei ole ainoastaan ruoan puute, vaan myös elintarvikeköyhyys. Unicefin joulukuussa tekemän tutkimuksen mukaan noin 90 prosenttia alle kaksivuotiaista saa ravintoa vain yhdestä tai kahdesta ruoka-aineryhmästä.
– Luku on paljon enemmän kuin maailman keskiarvo, joka on noin 25 prosenttia.
Gazan kaistale on pinta-alaltaan vähän yli 360 neliökilometriä eli suurin piirtein Nurmijärven tai Vaasan kokoinen.
Unicefin mukaan ainakin 89 prosenttia Gazan kaistasta on evakuointimääräysten alla. Ammarin mukaan ihmisiä työnnetään paikkoihin, joissa ilmoitetaan jatkuvasti uusista evakuointimääräyksistä.
Käytännössä ihmiset ovat tällä hetkellä sijoittuneet pienelle alueelle Välimeren rannalla sijaitsevaan al-Mawasiin.
– Laskelmien mukaa [al-Malwasin] alueella on yli 30 000 ihmistä jokaista neliökilometriä kohden, Ammar sanoo.
Unicefin mukaan monet evakkoon lähteneistä ovat joutuneet vaihtamaan paikkaa useammin kuin kerran, ja jotkut heistä jopa kymmenen kertaa.
Unicef jakaa perheille identiteettirannekkeita, jotka auttavat eroon joutuneita perheenjäseniä löytämään toisensa.
Gazan kaistalle virtaava humanitaarinen apu on vähentynyt huhtikuusta noin puolella, vaikka avun tarve jatkaa kasvuaan. Ammarin mukaan elokuussa Gazaan kulki keskimäärin 85 avustusrekkaa päivässä, kun huhtikuussa lukumäärä oli noin 179.
– Tämä tarkoittaa sitä, että sadattuhannet lapset ja heidän perheensä eivät saa apua, jota he tarvitsevat selviytyäkseen näissä epäinhimillisissä olosuhteissa.
Elintarvikepulan takia hinnat ovat pilvissä, ja ihmiset ovat käyttäneet kaikki varansa ja säästönsä yli kymmenen kuukautta jatkuneen sodan aikana.
Unicef jakaa heikoimmassa asemassa oleville perheille kuukausittain käteisrahaa, jolla he voivat ostaa tarvitsemiaan elintarvikkeita kuten ruokaa, vettä tai vaatteita.
Kaikkein tärkeintä Ammarin mukaan tällä hetkellä on se, että rajanylityspaikat saadaan auki ja apu virtaamaan Gazaan. Muuten vaihtoehtona on, että yhä useammat lapset kuolevat pommitusten lisäksi tautien, aliravitsemuksen ja muiden tähän mennessä havaittujen seurausten vuoksi.
– Kaikkien rajanylityspaikkojen on oltava avoinna. Kyse on 2,2 miljoonasta ihmisestä, jotka tarvitsevat kaikkea, koska heillä ei ole mitään. Eivätkä he voi mennä minnekään.