FT: Eurooppaan tuotiin ennätysmäärä venäläistä nesteytettyä maakaasua – "Yllättävää"
Euroopan unioniin on tuotu viime vuonna Venäjältä ennätysmäärän nesteytettyä maakaasua eli lng:tä, kertoo talouslehti Financial Times.
EU on pyrkinyt irrottautumaan riippuvuudestaan venäläiseen kaasuun sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa talvella 2022.
FT kertoo, että Eurooppaan tuotiin Kpler-yhtiön tietojen mukaan joulukuun puoliväliin mennessä Venäjältä 16,5 miljoonaa tonnia nesteytettyä maakaasua.
Se on enemmän kuin vuonna 2023, jolloin Venäjältä tuotiin lng:tä Eurooppaan 15,18 miljoonaa tonnia. Viime vuoden lukema rikkoo myös vuoden 2022 ennätyksen, jolloin lng:n tuontimäärä Venäjältä Eurooppaan oli 15,21 miljoonaa tonnia.
Analyytikko Ana Maria Jaller-Makarewicz sanoo FT:lle, että lukemat ovat yllättäviä.
– Sen sijaan, että vähentäisimme asteittain Venäjän LNG-tuontia, lisäämme sitä, Jaller-Makarewicz summaa.
Lng:n ennätyksellisistä tuontimääristä kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Marco Siddi arvioi HS:lle, että markkinatoimijat etsivät uusia kaasunlähteitä samalla kun EU yrittää supistaa venäläisiä kaasutoimituksia.
– Markkinatoimijoille hinta on olennainen, sillä he yrittävät tehdä voittoa. He hyväksyvät kaikki lailliset keinot, Siddi sanoo.
Hänen mukaansa venäläistä lng:tä on ostettu enenevissä määrin juuri spot-markkinoilta. Spot-markkinoilta ostaminen tarkoittaa, että kaasua ostetaan päivän hintaan, sen sijaan että neuvoteltaisiin pitkäaikainen toimitussopimus.
Suurimman venäläisen lng:n ostajat ovat Ranska, Belgia ja Espanja.