Finlandia-palkinto Laura Lindstedtille – valinta Hectorille helppo

Finlandia-palkinto

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon on saanut Laura Lindstedt romaanistaan Oneiron – Fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista.

Palkinnon saajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta muusikko Heikki ”Hector” Harma. Tunnustus on 30 000 euroa.

Harman mukaan voittajateoksen valinta oli lopulta helppoa. Hän kehuu Lindstedtin tapaa uudistaa romaanin muotoa ja rakennetta nerokkaaksi, mutta samalla lukijaystävälliseksi.

– Annettuani itselleni luvan heittäytyä sen epätodelliseen maailmaan, kaikki muuttuikin hyvin todelliseksi, jopa siinä määrin, että piti välillä googlettaa, onko tällainenkin taiteilija todella elänyt, onko hänen performanssinsa joskus nähty ja koettu jossain, Harma sanoi perusteluissaan.

Lindstedt heittää romaanissa seitsemän eri maailmankolkista ja elämäntilanteista tulevaa naista samaan valkoiseen, kuolemanjälkeiseen tyhjään välitilaan. Siinä tilassa naiset selvittävät kukin vuorollaan kohtalonsa, sillä kuoleman hetkeä – ja siksi myöskään syytä – ei välitilassa heti muista.

Oneiron on vuonna 1976 syntyneen Lindstedtin toinen romaani, myös esikoinen Sakset ylsi Finlandia-ehdokkaaksi.

Tällä kertaa kirjailijaa alkoi jännittää sunnuntai-iltana, siihen asti hän oli levollinen. Kustantaja soitti hänelle tiistaina, kun hän oli ulkoiluttamassa koiraa.

– Tuli sellainen reaktio, että toistatko vielä, että kuulinko oikein, Lindstedt kertoo.

Muut ehdokkaat olivat Selja Ahava, Kari Hotakainen, Pertti Lassila, Markku Pääskynen ja Panu Rajala.