EU:n yhteinen koronatodistus sai hyväksynnän parlamentilta
Euroopan parlamentti on hyväksynyt EU:n yhteisen koronatodistuksen selkein lukemin. EU-kansalaisten käyttöön tulevan todistuksen hyväksymistä kannatti 546 europarlamentaarikkoa ja vastusti 93.
Covid-todistuksella voi osoittaa, että todistuksen haltija on rokotettu koronaa vastaan, saanut negatiivisen testituloksen tai jo toipunut koronaviruksen aiheuttamasta taudista. Todistuksen myöntäminen on kansallisten viranomaisten vastuulla.
Suomessa koronatodistus tulee saataville Omakanta-palvelun kautta. Kansallinen todistus koronarokotteesta on jo otettu käyttöön, mutta EU:n yhteisen koronatodistuksen osalta Suomi on vielä testivaiheessa.
Koronatodistuksella pyritään helpottamaan matkailun avaamista EU-maiden välillä. Todistus ei kuitenkaan ole virallinen matkustusasiakirja tai edellytys vapaalle liikkuvuudelle.
Jäsenmaat saavat päättää itse siitä, edellyttävätkö maahanpääsyyn täyttä rokotesarjaa vai riittääkö jo ensimmäinen annos sellaisista koronarokotteista, joista rokotettaville annetaan kaksi annosta.
Todistuksessa otetaan huomioon Euroopan lääkeviraston hyväksymät koronarokotteet, eli Pfizerin ja Biontechin, Modernan, Astra Zenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet. Jäsenmaa voi halutessaan hyväksyä maahanpääsyn niille, jotka ovat saaneet rokotuksen joissakin EU-jäsenvaltioissa hyväksytyllä rokotteella, kuten Venäjän Sputnik V:llä, jota Unkari käyttää.
Sairastetun taudin tuoman immuniteetin katsotaan lähtökohtaisesti kestävän puoli vuotta, mutta jäsenmaa voi päättää itse lyhemmästäkin ajasta.
Tavoitteena on, että jäsenmaat eivät asettaisi koronatodistuksen haltijoille muita maahanpääsyrajoituksia, kuten koronatestejä tai karanteenia. Poikkeuksia voi kuitenkin olla, ja matkustajan on otettava selvää kohdemaan vaatimuksista ennen matkaa.
Todistusjärjestelmän käyttö alkaa virallisesti heinäkuun alussa. Osa jäsenmaista on jo alkanut myöntämään todistuksia. Komission mukaan yli miljoona EU-kansalaista on jo saanut todistuksensa.
Tiistaihin mennessä todistuksia myönnettiin jo yhdeksässä jäsenmaassa: Bulgariassa, Espanjassa, Kreikassa, Kroatiassa, Liettuassa, Puolassa, Saksassa, Tanskassa ja Tshekissä.