EU:n alueiden komitea: Maaseutu huomioon kaikilla politiikan aloilla
Euroopan alueiden komitea peräänkuuluttaa uudenlaista lähestymistapaa maaseutualueiden potentiaalin hyödyntämiseksi,
Alueiden komitea on hyväksynyt lausunnon, jossa se esittää, että maaseutualueet tulisi ottaa huomioon kaikilla EU:n politiikan aloilla. Tällä hetkellä talouskasvun moottoreina pidetään erityisesti kaupunkeja ja suurkaupunkeja.
Komitea katsoo, että erityisesti koulutusjärjestelmiä sekä digitaalisia palveluita kehittämällä voidaan maaseutualueille luoda uutta elinvoimaa.
Väestömäärän väheneminen ja nuorten pako maaseutualueilta keskikokoisiin tai suurkaupunkeihin muodostaa koko Euroopassa vakavan haasteen. Muuttoliike maalta kaupunkeihin johtuu pääasiassa työpaikkojen puuttumisesta, matalasta palkkatasosta sekä alueen vähäisestä vetovoimasta.
Toisaalta maaseutualueiden yrittäjät valittavat siitä, etteivät he saa uusia työntekijöitä, joilla on asianmukainen koulutus.
– Maaseutualueilla on siis pikaisesti parannettava ammatillisen peruskoulutuksen tarjontaa, selventää AK:n suomalaisjäsen Ossi Martikainen (kesk/ALDE).
Martikaisen mukaan uusia mahdollisuuksia voidaan luoda, jos tuodaan tiiviimmin yhteen koulutus sekä alueen pienyrittäjät.
– Esimerkiksi uusia harjoittelupaikkoja, jotka johtavat pysyviin työpaikkoihin.
Nopeiden laajakaistaverkkojen saatavuus on ratkaisevan tärkeää kilpailukyvyn ja talouskasvun kannalta. Digitaalisten palveluiden tarjoaminen edellyttää nopeita ja tehokkaita laajakaistayhteyksiä.
Komitea muistuttaa, että vaikka laajakaistayhteyksien kattavuus EU:ssa on viime vuosina parantunut merkittävästi ja joillain alueilla on tarvittava infrastruktuuri jo olemassa, monin paikoin esiintyy edelleen huomattavia puutteita. Tässä erot kaupunki- ja maaseutualueiden välillä nousevat erityisesti esiin.
– Julkisessa rahoituksessa on kiinnitettävä huomiota nopeiden liikenneverkkojen kehitykseen sekä asianmukaisten yhteyksien varmistamiseen maaseutu- ja kaupunkialueiden välillä. Ei ole järkevää, että monien maaseutualueiden fyysisiin yhteyksiin liittyvät ongelmat estävät taloudellisen potentiaalin täysimääräisen hyödyntämisen, muistuttaa Martikainen.
Komitean mielestä kaupunkeja ja maaseutualueita ei tulisi tarkastella toistensa vastakohtina, vaan niiden välille tulee luoda synergiaa, jota edistetään uusilla teknologioilla ja niiden kehittämisellä paikan päällä.
Komitea suosittaa, että Euroopan unionin alueilla ja etenkin maaseutualueilla esiintyviä taloudellisia, ympäristöön liittyviä ja sosiaalisia haasteita ratkaistaan jatkossa yhdennetyllä poliittisella lähestymistavalla.
– Suomessa maatalouden haasteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan näkökulmasta johtuvat pohjoisesta sijainnista ja lyhyestä kasvukaudesta sekä näistä aiheutuvista tuotantokustannuksista, tarkentaa Martikainen.
AK:n lausunnossa muistutetaan, että maaseutualueet ja välimuotoalueet muodostavat 91 prosenttia EU:n alueesta ja siellä elää 60 prosenttia EU:n väestöstä.
Lisäksi niillä tuotetaan 43 prosenttia kokonaislisäarvosta ja siellä sijaitsee 56 prosenttia EU:n työpaikoista.